Kremlj neće da komentariše navode o ubistvu Skripalja
09.10.2018 Moskva

Kremlj neće da komentariše navode o ubistvu Skripalja

Kremlj neće da komentariše navode o ubistvu Skripalja Foto: Pixabay.com
Kremlj je danas odbio da komenariše navode istrživačke grupe Belingket (Bellingcat) da je jedan od dvojice ljudi na koje se sumnja da su otrovali u Engleskoj bivšeg dvstrukog agenta Sergeja Skripalja, lekar koji je radio za rusku vojnu obaveštajnu službu.

Portparol ruskog predsednika Vladimira Putina rekao je da Kremlj neće raspravljati o navodima i člancima o martovskom trovanju Skripalja i njegove ćerke u Solzberiju, preneo je Asošiejtid pres.

Dmitri Peskov je rekao da je Velika Britanija odbacila sve zahteve Rusije da dobije detalje istrage.

Belingket je naveo da je čovek kojeg su britanske vlasti identifikovale kao Aleksandra Petrova zapravo Aleksandar Miškin, lekar koji je radio u vojnoj obaveštajnoj službi GRU.

Ta organizacija je ranije identifikovala drugog osumnjičenog koji je putovao u Solsberi pod pseudoninom Ruslan Boširov, kao pukovnika GRU-a Anatolija Čepigu.

Belingket je na sajtu naveo da je više izvora potvrdilo da su Miškin i Čepiga dobitnici ordena Heroj Rusije koji se dodeljuje specijalnom uredbom ruskog predsednika.

Takođe se navodi da se pri utvrđivanju identiteta oslanjalo na više izvora uključujući i svedočenja osoba koje su upoznate s tim čovekom, kao i na kopije ličnih dokumenata, kao što je pasoš, i priložena je slika.

Prema sajtu, Aleksander Jevgenijevič Miškin rođen je 13. jula 1979. u Lojgi, u Rusiji. Studirao je medicinu na vojnoj akademiji a zatim je imao praksu u ruskoj mornarici.

GRU ga je regrutovao tokom studija, i zatim je dobio ličnu kartu i pasoš na ime Aleksandar Petrov. To ime je navela britanska policija kada je objavila nalaze istrage o dvojici muškaraca osumnjičenih da su pokušali da otruju Skripalja i njegovu ćerku Juliju agensom novičok, 4. marta u Solzberiju. Policija je tada navela da je sigurno ime koje je koristio pseudonim.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je 12. septembra da zna ko su dva muškarca koja je London naveo da su odgovorni za pokušaj trovanja Skripalja. Putin je rekao da se radi o civilima i da oni nemaju nikakve veze s nečim kriminalnim. Njih dvojica su se zatim pojavili u intervjuu za rusku televiziju RT kad su rekli da su turistički bili u Solzberiju i demantovali da su agenti GRU.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side