Kratak sastanak evropskih lidera učesnika samita G7
24.08.2019 Bijaric

Kratak sastanak evropskih lidera učesnika samita G7

Kratak sastanak evropskih lidera učesnika samita G7 Foto: Beta, AP
Evropski lideri učesnici samita G7 u Bijaricu iskoristili su kratak period slobodnog vremena pre zvaničnog početka skupa da se sastanu, a očekuje se da je Bregzit glavna tema njihovog razgovora.

Britanski premijer Boris Džonson, koji je pod sve većim pritiskom kako se približava 31. oktobar, rok za izlazak Velike Britanije iz EU, seo je za mali sto sa liderima sa kojima treba da postigne dogovor kako bi izbegao Bregzit bez dogovora i haotični razlaz s Unijom, navodi Asošiejted pres.

Uz Džonsona, sastanku prisustvuju nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Emanuel Makron, italijanski premijer Đuzepe Konte i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

Britanski premijer se prethodnih dana odvojeno sastao sa Merkel i Makonom, koji su ga pozvali da predloži bolju alternativu za sporno pitanje granice između dve Irske posle Bregzita

Džonson je ranije danas izjavio da EU treba da odustane od zaštitne mere "bekstop", rešenja za irsku granicu predviđenog u sporazumu o Bregzitu, ako želi da izbegne izlazak Velike Britanije iz Unije bez dogovora.

Klauzula "bekstop" predviđa da posle Bregzita nema "tvrde granice" između Irske, članice EU, i Severne Irske, koja je u sastavu Velike Britanije.

Vatrene pristalice Bregzita strahuju da bi mera "bekstop" mogla da ostavi Veliku Britaniju trajno vezanu za trgovinska pravila EU.

S druge strane, postoji opravdan strah da bi "tvrda granica" između dve Irske obnovila ranije krvave sukobe i terorizam između irskih katolika i protestanata, koji su mahom po svaku cenu za ostanak u Velikoj Britaniji.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side