Kotromanović: Hrvatska nema veze s programom CIA-e
10.12.2014 Zagreb

Kotromanović: Hrvatska nema veze s programom CIA-e

Kotromanović: Hrvatska nema veze s programom CIA-e Foto: AP
Ministar obrane Ante Kotromanović kategorično je danas odbacio medijske napise da Hrvatska ima ikakve veze s programom američke Centralne obaveštajne agencija (CIA), opovrgavši navode o sletanju aviona u Hrvatskoj.

Naglasio je da se to tokom njegovog mandata nije dogodilo, da nema informaciju da se to događalo ranije, ali da bi o tome, ipak, trebalo pitati bivše ministre policije i odbrane.

Nakon nekoliko godina pritisaka i zahteva u američkom Kongresu objavljen je izveštaj o najsurovijim tehnikama mučenja koje primjenjuje američka CIA, a britanski Independent objavio je i popis 54 zemlje u kojima se to događalo, ili koje su u tome sarađivale s CIA-om, na kojem je navedena i Hrvatska.

Radi se o izveštaju o protivterorističkim merama koje je sprovodila CIA nad pripadnicima terorističkih organizacija u mandatu Džordža Buša.

Novinare je zanimao i Kotromanovićev boravak u iračkoj regiji Kurdistanu i medijskim napisima o angažmanu Hrvatske vojske, na šta je ministar odgovorio da Hrvatska ima sadržajne bilateralne odnose s Irakom i da to ne traje "od juče".

Podsetio je da je Hrvatska još 2005. slala humanitarnu pomoć, obučene pse i oružje, i napomenuo da je posetio Irak pre više meseci i da je tada nameravao da poseti i glavni grad Kurdistana, no da to nije bilo moguće zbog bezbednosne situacije.

"Išli smo (u Irak) zbog više razloga - političkih, privrednih i humanitarnih", naveo je Kotromanović nakon predstavljanja planova nabavke MORH-a.

Upitan da li je predsednik Ivo Josipović upoznat s njegovim boravkom, odgovorio je potvrdno, precizirajući da su svi njegovi šefovi s time upoznati, a na pitanje o eventualnom hrvatskom vojnom angažmanu Kotromanović je "kategorički potvrdio da ga tamo nema", prenosi Hina.

Hrvatski ministar odbrane krajem prošle sedmice posetio je irački Kurdistan i razgovorao s tamošnjim predsednikom Masudom Barzanijem.

autor: IG izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side