Kosovski Albanac priznao napad na američke vojnike
31.08.2011 Berlin

Kosovski Albanac priznao napad na američke vojnike

Kosovski Albanac priznao napad na američke vojnike
Kosovski Albanac Arid Uka priznao je danas, na početku suđenja, navode optužnice koja ga tereti za ubistvo dvojice američckih vojnika i ranjavanje trojice u napadu na aerodromu na Frankfurtu.

“Tačno je to za što me optužnica tereti.....želeo sam da ubijem vojnike....”, rekao je Uka na početku suđenja, ali i dodao da mu je, odmah nešto posle ubistva prošlo kroz glavu da je “sve to maloumno”.

Za suđenje je predviđeno deset dana, a presuda Uki, prvom koji je na nemačkom tlu izveo teroristički napad islamističke pozadine, očekuje se početkom sledeće godine.

Arid Uka je, naime 2. marta na aerdromu u Frankfurtu, gradu u kome je odrastao, naoružan pištoljem i noževima, prvo zamolio za cigaretu jednog vojnika i pitao kuda idu, a kada mu je potvrđeno da je u pitanju Avganistan, pucao mu je u glavu, prenose nemački mediji saznanja istrage. Mladom atentatoru je, prema nemackcim medijima, pištolj zakazao, pa je tako sprečeno još veće krvoproliće. Napad kosovskog Albanca izazvao je brojne komentare o novom tipu usamljenih, na internetu aktivnih islamskih terorista, koji se, kako kažu eksperti, jedva da mogu otkriti.

Istraga smatra da je Uka bio usamljeni pojedinac, pod snažnim uticajem džihadističke propagande sa interneta.

Kod njega je, prema saznanju medija, pronađeno na stotine tekstova džihadističke sadržine, video zapisa i pesama,između ostalog, i 11 predavanja na engleskom jednog radikalnog verskog vođe iz Jemena.

Usamljen, mlad, opasan i islamski fundamentalista - to su najčešće pominjane osobine ovog kosovskog Albanca.  Uka je, prema izjavama rođaka, koje je prenosila nemačka štampa, bio vernik musliman, odrastao u Nemačkoj.

Na svojoj internet stranici iznosio je svoju islamističku opredljenost i navodio da mu je “idol” islamski osvajač Halid Bin Valid.

Otac Arida Uke, Murat, je odmah posle zločina svog sina izrazio žaljenje i rekao da ne može da shvati šta je njegov sin počinio i da je šokiran. “Amerikanci su naši prijatellji, oni su nam pomogli za vreme rata... i žao mi je....”, rekao je otac.

autor: ZM izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side