Korona virus nameće nove teme za izborne kampanje u Americi
24.03.2020 Beograd

Korona virus nameće nove teme za izborne kampanje u Americi

Korona virus nameće nove teme za izborne kampanje u Americi Foto: AP/Manuel Balce Ceneta
Pandemija korona virusa i srušena ekonomija otvaraju nove teme za izbore u SAD za koje glavne političke stranke u toj zemlji misle da će ih odvesti do pobede na predsedničkim izborima u novembru.


Jasno je da se teme kampanje menjaju.

Smanjena je sposobnost predsednika SAD Donalda Tramp da utiče na ekonomiju i cene akcija kao bitan preduslov za njegov ponovni izbor. Republikanska partija predsednika Trampa morala se suočiti sa teškim prozivkama demokratskih socijalista dok dvostranački Kongres radi na obezbeđivanju paketa pomoći od dva biliona dolara za pokretanje ekonomije na duže staze.

Demokrate kažu da su stranka koja će obezbediti zdravstvenu zaštitu ljudi, ali je nejasno da li će ih ljudi, usredsređeni najviše na to kada će se život vratiti u normalu, uopšte čuti. Takođe, odbacujući Trampovu kompetentnost rizikovali bi da otuđe birače koji u stresnom vremenu žele od kreatora politika rešenja a ne stranačko prepiranje.

Tramp je pažnju javnosti privukao svakodnevnim brifinzima o reakcijama vlade na pandemiju dok bivši potrpedsednik Džozef Bajden, i verovatno predsednički kandidat Demokratske stranke, sa svojom strankom traži načine da zadobije pažnju javnosti.

Spot koji je napravila Demokratska stranka u kojem se prikazuje Tramp sa porukom da ima sve pod kotrolom dok se na grafikonu pokazuje stalan porast broja zaraženih i koji se završava rečima "Americi treba lider kome verujemo", počeo je da se prikazuje u određenim državama dok Republikanci izjavljuju da svi treba da se drže zajedno, da podrže predsednika i potpredsednika i urade sve da se izbore sa virusom.

Kongresni odbor za kampanju Demokratske stranke dao je smernice kandidatima prošle nedelje u memorandumu kako da deluju tokom krize. Oni savetuju svojim kandidatima da kroz akcije pokažu sledbenicima stranke da krizu shvataju ozbiljno i da će biti umirujući glas tokom nje. Takođe su apelovali na kandidate da razgovaraju o značaju dostupnosti zdravstvene nege i da pitaju glasače preko telefona kako su i da li im treba nešto.

Obe političke partije izjavljuju da je prerano znati da li će se virus zadržati i ekonomija oživeti u vreme kada se birači usredsrede na izborne kampanje i da li će kriviti ili hvaliti Trampa i njegovu partiju za ishod krize.

Republikanci ipak priznaju da će se stranka suočiti sa padom podrške ukoliko virus ostane nekontrolisan. Republikanski konsultant Mat Makoviak izjavio je da nema sumnje da će ako Amerika postane Italija, koja ima najveći broj smrtnih slučajeva korona virusa, stranka na vlasti platiti političku cenu toga.

Među prvima koji će testirati političku situaciju u Americi biće Majk Garsija i Kristi Smit kandidati Republikanske i Demokratske stranke za izbore u severnom predgrađu Los Anđelesa. Oni će odmeriti snage maja meseca na specijalnim izborima kada će, kako se čini, birači i dalje biti fokusirani na virus i opstanak ekonomije. Oboje priznaju da je teško zadobiti pažnju ljudi ali i da već pooštravaju apele na birače.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side