12.01.2018 | 10:21h ► 14:38h Berlin

Merkel obećava nov početak u Evropi

Merkel obećava nov početak u Evropi Foto: Beta, AP
Nemačka kancelarka Angela Merkel najavila je danas "nov početak" u Evropi pošto su njena Hrišćansko demokratska unija i Socijaldemokratska partija postigle načelni dogovor o novoj nemačkoj vladi.

"Svet ne čeka na nas, potreban nam je nov početak u Evropi", rekla je kancelarka na konferenciji za novinare u Berlinu.

Ona je dodala da će "Nemačka pronaći rešenja s Francuskom" vezano za predloge za "obnovu Evrope" koje je izneo predsednik Francuske Emanuel Makron.

Nemačka kancelarka je rekla i da je za načelni dogovor bio potreban kompromis obe strane.

Posle 24-časovnih pregovora, lider socijaldemokrata Martin Šulc je izjavio da će dogovor koji je postignut doprineti nemačkoj infrastrukturi, osnažiti porodice, škole, staračke domove i druge delove društva.

"Mislim da smo postigli izvanredne rezultate", rekao je Šulc.

Juče je bio poslednji dan pregovora o formiranju koalicije na kojima je trebalo da se pokrenu osetljiva pitanja migrantske politike, zdravstva i finansija. U pregovorima je učestvovao i Horst Zehofer, lider CSU, dugogodišnjeg koalicionog partnera Hrišćansko demokratske unije.

U završnom dokumentu, u koji je uvid imao AFP, posebno je predviđeno da buduća koaliciona vlada sarađuje sa Francuskom kako bi "ojačala" i "reformisala" zonu evra.

Takođe je postignuta saglasnost da se godišnji broj tražilaca azila u zemlji ograniči na između 180.000 i 200.000, što su želeli konzervativci.

Načelni dogovor koji je postignut u toku dana treba da potvrde upravni odbori Hrišćansko demokratske unije Angele Merkel i Socijaldemokratske partije.

 

Pariz pozdravlja načelni dogovor o formiranju nemačke vlade

Portparol francuske vlade Benžamen Grivo pozdravio je danas načelni dogovor o formiranju koalicione vlade u Nemačkoj ocenivši da je to "dobro za Evropu", i rekao da bi bilo "poželjno" da ga ratifikuju socijaldemokrate.

Konzervativci nemačke kancelarke Angele Merkel, njena Hrišćansko-demokratska unija (CDU) i sestrinska Hrišćansko-socijalna unija (CSU) i Socijaldemokratska partija (SPD) postigli su danas, posle više od 24 sata pregovora, načelni dogovor o formiranju vlade, koji bi dozvolio nemačkoj kancelarki da ostane na vlasti.

"Dobre vesti izgleda stižu iz Nemačke, naravno uz rezervu da partije prihvate koalicioni sporazum koji su izgleda postigli CDU, CSU i SPD", rekao je Grivo posle sastanka francuske vlade.

Načelni dogovor koji je postignut u toku dana treba da potvrde upravni odbori Hrišćansko demokratske unije Angele ;Merkel ;i Socijaldemokratske partije.

Grivo je rekao da će kongres Socijaldemokrata (SPD) biti 21. januara da se odobri sporazum, "što bi bilo poželjno".

"Taj sporazum je dobar za Nemačku, dobar za Francusku i pre svega dobar za Evropu, to je važan element za stabilnost i za budućnost odnosa kako francusko-nemačkih ali iznad svega za budućnost Evrope u mesecima i godinama koje dolaze", rekao je Grivo.

U završnom dokumentu, u koji je uvid imao AFP, posebno je predviđeno da buduća koaliciona vlada sarađuje sa Francuskom kako bi "ojačala" i "reformisala" zonu evra.

Takođe je postignuta saglasnost da se godišnji broj tražilaca azila u zemlji ograniči na između 180.000 i 200.000, što su želeli konzervativci.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side