Konačni rezltati referenduma u RS: Izlaznost viša od 55 odsto, 99,81 podržalo Dan RS
26.09.2016 Banjaluka

Konačni rezltati referenduma u RS: Izlaznost viša od 55 odsto, 99,81 podržalo Dan RS

Konačni rezltati referenduma u RS: Izlaznost viša od 55 odsto, 99,81 podržalo Dan RS Foto: Beta, AP / Amel Emrić
Predsednik Republičke komisije za sprovođenje referenduma Siniša Karan izjavio je danas da je na referendum o Danu Republike Srpske izašlo 680.116 građana s pravom glasa ili 55,77 odsto birača.

Na referendumu je 677.721 ili 99,81 posto birača zaokružilo "da", odgovarajući na referendumsko pitanje – da li podržavate da se 9. januar slavi kao Dan RS, dok se protiv izjasnio 1.291 glasač ili 0,19 odsto.

Karan je na konferenciji za novinare naveo da je bilo 2.264 nevažećih listića, a važećih 679.012.

Pravo glasa u RS ima 1.219.399 građana. Karan je rekao da je na referendumu glasala natpolovična većina građana sa pravom glasa, zbog čega je, s obzorom na Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi, referendum sproveden uspešno i proglašen punovažnim.

On je još naveo da je i obeležavanje Dana RS 9. januara na referendumu dobilo podršku građana.

Karan je rekao da se radi o prvim nezvaničnim preliminarnim rezultatima referenduma, koji će biti dostavljeni Narodnoj skupštini RS i najkasnije u roku od mesec dana biti objavljeni u Službenom glasniku RS. Prema njegovim rečima, referendum je prošao bez incidenata, a Republička komisija za sprovođenje referenduma do sada nije dobila nikakve žalbe na moguće nepavilnosti prilikom održavanja referenduma.

U Republici Srpskoj juče je održan referendum na kojem su se građani izjašnjavali da li podržavaju da se 9. januar proslavlja kao Dan republike.

Vlasti u RS odlučile su da održe referendum i nakon što je Ustavni sud BiH 17. septembra zabranio održavanje referenduma.

Osim u RS, referendum o Danu republike održan je u predstavništvima RS u Srbiji, Moskvi, Švajcarskoj, Nemačkoj, Belgiji, Austriji i Holandiji.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side