24.06.2019 Ženeva

Komesarka UN: Rođake džihadista poslati kući s Bliskog istoka, Francuska svoje neće

Komesarka UN: Rođake džihadista poslati kući s Bliskog istoka, Francuska svoje neće Foto: Beta, AP
Visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bašele izjavila je danas da hiljade rođaka bivših stranih boraca u redovima ekstremističke Islamske države treba da budu vraćeni u njihove zemlje porekla.

Bašele je navela da su naročito deca doživela "teško kršenje" prava što je izazov za evropske i druge zemlje koje su bile uzdržane prema repatrijaciji džihadista i njihovih rođaka.

Ona je kazala da je u Iraku i Siriji zatvoreno više od 55.000 osumnjičenih da su bili borci Islamske države. Većina je u pritvoru Iraka i Sirijskih demokratskih snaga koje imaju podršku SAD, a potiču iz više od 50 zemalja. Više od 11.000 rođaka bivših boraca je samo u jednom logoru, Al Holu, na severoistoku Sirije.

Bašele je pozvala zemlje iz kojih oni potiču, da preuzmu odgovornost prema međunarodnom pravu, i kad se radi o džihadistima poznatim po najtežim zločinima.

Mnoge evropske zemlje nisu bile voljne da prime nazad svoje državljane, a pre svih Francuska koja je na prvom mestu u Evropi po broju svojih državljana koji su se pridružili Islamskoj državi.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side