12.09.2017 | 10:49h ► 14:46h Moskva

Komersant: Putinova kandidatura za predsedničke izbore u dve etape

Komersant: Putinova kandidatura za predsedničke izbore u dve etape Foto: Beta, AP
Strategija kandidature predsednika Vladimira Putina za predsedsedničke izbore u proleće naredne godine već je pripremljena u Kremlju, piše danas moskovski dnevnik Komersant. Pozivajući se na neimenovane izvore u Kremlju, list navodi da će se kampanja odvijati u dve etape.

Prva etapa, u kojoj će Putin saopštiti da se slaže sa novim predsedničkim mandatom trebalo bi da počne u novembru, a dotle će biti organizovano nekoliko manifestacija u kojima će on učestvovati, navodi dnevnik.

List dodaje da će druga etapa predstavljati formalno kandidovanje Putina, kao nezavisnog kandidata, i to pri kraju zakonskog roka, kako bi zvanična predsednička kampanja bila maksimalno skraćena.

U skladu sa Zakonom o izboru predsednika, izbori moraju biti raspisani od 7. do 17. decembra.

Početkom septembra, Putin je na pitanje zašto ne govori o svojoj kandidaturi rekao da, čim se objavi predizborna kampanja, "svi odmah prestanu da rade".

Komersant dodaje da će u prikupljanu potpisa aktivno učestvovati vladajuća stranka Jedinstvena Rusija.

Putin je 31. decembra 1999. godine ukazom Borisa Jeljcina koji je podneo ostavku na predsedničku funkciju, postao vršilac dužnosti predsednika Rusije, a zatim je 26. marta 2000. na izborima postao predsednik. Ponovo je izabran za predsednika 2004. i 2012. godine.

 

Rusija osudila novi ukrajinski zakon o obrazovanju

Rusija je danas osudila novi ukrajinski zakon o obrazovanju za koji smatra da će narušiti prava građana Ukrajine koji govore ruskim jezikom.

Zakon, usvojen u parlamentu Ukrajine 5. septembra, precizira da ukrajinski mora da bude glavni jezik koji se koristi u školama, dok ukrajinski zvaničnici odbacuju tvrdnje da će jezici nacionalnih manjina biti marginalizovani.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je danas da je taj zakon napisan tako da "na silu uspostavi režim jezika jedne etničke zajednice u multinacionalnoj državi" i navelo da on krši ukrajinski Ustav i međunarodne obaveze Kijeva.

Pitanje jezika je naročito osetljivo na istoku Ukrajine, gde većina stanovnika govori ruski, i gde su uporišta proruskih pobunjenika, regioni Donjeck i Lugansk.

U tim regionima izbili su sukobi u aprilu 2014. godine, posle proevropske revolucije u Ukrajini, tokom koje je dotadašnji predsednik Viktor Janukovič svrgnut s vlasti. Stanovnici regiona Donjeck i Lugansk glasali su na referendumima za nezavisnost od Ukrajine, a Kijev je započeo vojnu operaciju protiv proruskih pobunjenika.

Novi zakon kritikovali su i drugi ukrajinski susedi, Poljska, Mađarska i Rumunija.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side