17.07.2018 Jekaterinburg

Komemoracija povodom 100 godina od smrti cara Nikolaja Drugog

Komemoracija povodom 100 godina od smrti cara Nikolaja Drugog Foto: Beta/AP/Aleksandr Abramenkov
Više od 100.000 ljudi okupilo se u Jekaterinburgu na komemoraciji povodom 100 godina od pogubljena poslednjeg ruskog cara Nikolaja Drugog i njegove porodice.

 

 

Poglavar Ruske pravoslavne crkve Kiril jutros je oko 2.00 predvodio parastos na mestu gde je carska porodica Romanov pogubljena kod Jekaterinurga, u manastiru Ganima lama.

Rusija treba da nauči lekciju "iz tog teškog i gorkog iskustva", rekao je patrijarh Kiril i dodao da se treba suprotstaviti svim idejama u ime takozvane srećne ali svima nepoznate budućnosti.

Nikolaj Drugi, carica Aleksandra i njihovo petoro dece streljali su boljševici u noći između 16. i 17. jula 1918. godine, čime je ugašena dinastija Romanovih loja je 300 godina vladala carskom Rusijom.

Car Nikolaj Drugi Aleksandrovič Romanov, poslednji je monarh Rusije, koji je vladao od 1894. do abdikacije 1917. godine.

Istražna komisija potvrdila je juče da ljudski ostaci pronađeni 1993. i 2007. godine kod Jekaterinburga pripadaju ruskom caru Nikolaju Drugom, članovima njegove porodice i pratnje.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side