Kokain dostupniji nego ikada u Evropi
22.09.2020 Pariz

Kokain dostupniji nego ikada u Evropi

Kokain dostupniji nego ikada u Evropi Foto: Beta/MUP Srbije
Kokain nikada nije bio toliko dostupan u Evropi, sa zaplenama koje su dostigle novi rekord u 2018. i cenom koja ostaje stabilna, navodi danas Evropski centar za praćenje droga i zavisnosti (EMCDDA).


"Indikatori sugerišu da dostupnost kokaina u Evropi dostiže nivo bez presedana", upozorava ta evropska agencija u danas objavljenom godišnjem izveštaju koji se zasniva na podacima prikupljenim tokom 2018. godine.

Zaplene kokaina su 2018. dostigle istorijski nivo nakon zaplenjene 181 tone što je za 40 tona više nego prethodne godine. Broj zaplena, odnosno 100.000, takođe predstavlja rekord.

Istovremeno, nivo čistoće kokaina raste već deset godina, dok njegova maloprodajna cena "ostaje stabilna".

Oko 4,3 miliona Evropljana je tokom 2018. konzumiralo ovaj beli prah koji se proizvodi od lišća koke, uglavnom u Kolumbiji, Boliviji i Peruu, pa je kokain, posle kanabisa, druga najpopularnija droga u Evropi, a na prvom mestu među stimulansima.

EMCDDA ukazuje da kriminalne grupe "menjaju taktiku" pošto zaplene lišća koke sugerišu da su se u Evropi pojavile laboratorije za proizvodnju koke.

Glavne ulazne zemlje za kokain su Belgija (53 tone), Španija (48 tona) i Holandija (40 tona).

Izveštaj pokazuje i da je pandemija koronavirusa uticala na tržište narkotika. Trgovci narkoticima su se zbog obustavljanja vazdušnog saobraćaja okrenuli morskom saobraćaju koji je bio istog nivoa kao i pre pandemije. Istovremeno, konzumentii preprodavci su se okrenuli internetu, društvenim mrežama i kućnoj dostavi.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Rak – bolest nestabilnosti genoma Rak – bolest nestabilnosti genoma

    Evolucija adaptira sve što postoji u korist preživljavanja, bez razmatranja dugoročnih posledica. Genetska oštećenja su uključena u signalne sisteme ćelija, gde regulišu metabolizam, ćelijsku aktivnost i mnoge druge procese. Deo rakova i samog procesa starenja je nusprodukt činjenice da evolucija nije imala bolje osnove za gradnju signalnih sistema

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side