Ko je Evo Morales: Bio je muzičar, fudbaler, uzgajivač koke i lama
13.10.2014 La Pas

Ko je Evo Morales: Bio je muzičar, fudbaler, uzgajivač koke i lama

Ko je Evo Morales: Bio je muzičar, fudbaler, uzgajivač koke i lama Foto: Beta,AP
Evo Morales, koji je juče na predsedničkim izborima u Boliviji ubedljivo osvojio treći mandat, odrastao je u siromaštvu na bolivijskim visoravnima i bio je muzičar, fudbaler i uzgajivač koke i lama pre nego što je postao prvi Indijanac predsednik Bolivije.

Nakon što je skoro devet godina sprovodio nacionalizaciju, populističku politiku i bio na čelu ekonomskog buma koji je transformisao najsiromašniju latinoameričku zemlju, 54-godišnji Morales je juče osvojio i treći mandat.

Iako se najduže nalazi na predsedničkoj funkciji u regionu, Morales je i dalje veoma popularan među Bolivijcima, od kojih su 65 odsto Indijanci. Popularnost je stekao zahvaljujući potezima kao što je izgradnja najviše žičare na svetu i lansiranje prvog bolivijskog satelita, kao i merama protiv gladi i siromaštva, navodi AFP.

On je prešao veoma dug put od detinjstva u kome je čuvao lame i pomagao roditeljima u poljoprivrednim radovima u malom, sušnom selu u provinciji Oruro u zapadnoj Boliviji.

"Saznao sam za donji veš tek kada sam napunio 14 godina. Spavao sam u odeći koju je moja majka skidala samo iz dva razloga: da bi tražila krpelje ili da bi previla lakat ili koleno", napisao je on nedavno u vrlo iskrenoj autobiografiji.

Četvoro od njegovih šestoro braće i sestara umrlo je zbog neuhranjenosti i bolesti pre nego što su napunili dve godine. Dok je odrastao Morales je govorio samo ajmara jezik, a u školu je išao vrlo kratko, pa je kao mladić slabo govorio španski.

Zbog suše je početkom 80-ih godina bio primoran da se preseli u oblast u kojoj se uzgajala koka, gde je svirao trubu u jednom bendu i igrao fudbal, zahvajujući čemu je proputovao zemlju.

Ubrzo je postao sindikalni vođa uzgajivača koke i predvodio je nekoliko protesta zbog kojih mu je porastao ugled, što je rezultiralo njegovom politizacijom.

On je naročito glasno kritikovao kampanju protiv uzgajanja koke, koju su predvodile SAD. Vašington uzgoj koke izjednačava sa švercom droge zato što se list te biljke koristi za proizvodnju kokaina. Mnogi Bolivijci žvaću list koke ili od njega prave čaj, pa je Morales tvrdio da je ona deo bolivijske kulturne baštine.

On se prvi put kandidovao za predsednika Bolivije 2002. godine, ali je izgubio, mada je razlika u broju glasova između njega i pobednika bila vrlo mala.

Pobednik Gonsalo Sanćes de Losada bio je predsednik samo godinu dana pre nego što je predao vlast zameniku, između ostalog zbog pritiska Moralesovog sindikalnog pokreta.

Morales se 2005. godine ponovo kandidovao i pobedio sa osvojenih skoro 54 odsto glasova.

Vrlo brzo je stekao reputaciju borca protiv imperijalizma i postao je blizak latinoameričkim levičarima poput Fidela Kastra sa Kube i pokojnog Uga Čavesa iz Venecuele.

On je svoju jučerašnju pobedu posvetio njima dvojici i svim liderima koji su se borili protiv imperijalizma i kapitalizma.

On tvrdi da je Kastro heroj, zajedno sa Tupakom Katarijem, liderom pobune Ajmara Indijanaca protiv španske kolonijalne vlasti u 18. veku.

Uporno se držeći svog stila, Morales na međunarodne sastanke dolazi u džemperima sa prugama ili u sakou i košulji bez kravate, dok ostali učesnici u takvim prilikama nose skupa odela.

Morales je poznat po tome da svu energiju ulaže u posao, pa njegov radni dan često počinje u pet sati ujutro i on neprestano prelazi s jednog kraja zemlje na drugi.

"El Evo", kako ga Bolivijci zovu, vrlo je diskretan u pogledu privatnog života, ali se zna da je neženja i da ima dvoje odrasle dece sa različitim ženama -Alvara i Evu Lis. "Ja sam oženjen za Boliviju", izjavio je on jednom prilikom.

Ali on uspeva da nađe vreme za svoju veliku ljubav -fudbal. Ove godine je čak odlučio da igra za lokalni klub Sport bojz. Klub tvrdi da će on igrati za njih kad god bude imao vremena.

Njegovi protivnici ga optužuju da želi vlast po svaku cenu i da nije obuzdao kriminal, trgovinu droge i korupciju.

On je rekao da planira da se povuče sa predsedničke funkcije do 60. godine i da posle toga želi da otvori restoran.

autor: MI izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Rak – bolest nestabilnosti genoma Rak – bolest nestabilnosti genoma

    Evolucija adaptira sve što postoji u korist preživljavanja, bez razmatranja dugoročnih posledica. Genetska oštećenja su uključena u signalne sisteme ćelija, gde regulišu metabolizam, ćelijsku aktivnost i mnoge druge procese. Deo rakova i samog procesa starenja je nusprodukt činjenice da evolucija nije imala bolje osnove za gradnju signalnih sistema

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side