08.02.2020 Beograd

Klimatske promene utiču na pad broja pčela širom sveta

Klimatske promene utiču na pad broja pčela širom sveta Foto: Pixabay
"Klimatski haos" izazvao je pad broja pčela širom sveta, upozorili su naučnici.

Novo istraživanje pokazuje da se verovatnost da se pronađe pčela na bilo kojem mestu u Evropi i Severnoj Americi smanjila za trećinu od sedamdesetih godina 20. veka.

Rastuće temperature sve će više izazivati pad njihovog broja koji je veći nego što se pre mislilo, kažu naučnici koje prenosi BBC.

Pčele su ključne za oprašivanje mnogih vrsta voća, povrća i drugih biljaka u divljini. Bez njih podbacili bi neki usevi, smanjila se raspoloživa hrana za ljude i brojne druge vrste.

Doktor Tim Njubold sa Univerziteta College London (UCL) kaže da su neka ranija istraživanja pokazivala da se pčele 'sele' prema severu Evrope i Severne Amerike, onako kako se očekuje uz klimatske promene.

Dodao je da je ovo prvi put da su uspeli da sa klimatskim promenama povežu lokalni nestanak pčela i naseljavanje na drugim mestima, što kako kaže pokazuje jasan uticaj klimatskih promena na smanjivanje njihovog broja.

"Pad broja pčela već je mnogo veći nego što se ranije mislilo", kaže vođa istraživanja Piter Soroje sa univerziteta u Otavi.

"To smo povezali s klimatskim promenama, a posebno s ekstremnim temperaturama i klimatskim haosom koji klimatske promene proizvode", rekao je.

Pčele su najsnažnije pogođene u južnim delovima poput Španije i Meksika zbog češćih vrlo toplih godina.

Populacije pčela proširile su se hladnijim severnim regijama, ali to nije dovoljno da nadoknadi gubitke u njihovom ukupnom broju.

Džonatan Brajdl i Aleksandra van Rensburg sa univerziteta Bristol opisali su otkriće kao "alarmantno".

Komentarišući u časopisu Science napisali su da je nova studija doprinos rastućem korpusu dokaza o alarmantnim, raširenim gubicima bioraznolikosti i stopama globalnih promena koje premašuju kritične tačke otpornosti ekosistema.

U svetu postoji oko 250 vrsta pčela.

Prema stručnjacima pad broja pčela uočen je u Evropi, Severnoj i Južnoj Americi, Aziji i izazvan je raznim pretnjama od gubitaka staništa do bolesti i korišćenja pesticida.

autor: AO izvor: N1
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
online izdanje
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side