23.02.2018 | 20:21h ► 21:19h Nikozija

Kipar: Turska mornarica silom zaustavila gasnu platformu

Kipar: Turska mornarica silom zaustavila gasnu platformu Foto: Beta / AP
Turski ratni brodovi su "zapretili upotrebom sile" da bi zaustavli novi pokušaj gasne platforme da dođe u oblast kod obale Kipra gde bi italijanska kompanija Eni trebalo da buši u potrazi za gasom, izjavio je danas kiparski ministar energetike Jorgos Lakotripis.

Lakotripis je za kiparsku televiziju Antena rekao da je kapetan platforme pokazao "veliku odlučnost" u nameri da dođe do cilja, ali da su se turski ratni brodovi isprečili i pojačali pretnje kako se platforma približavala svom cilju, primoravši je da stane.

On je rekao da se kiparska vlada dogovorila sa Enijem da ponovo pokuša da dođe do oblasti Blok 3 jugoistočno od Kipra. Platforma "Saipem 12000" je bila ukotvljena oko 50 kilometara od mesta gde je trebalo da buši od 9. februara kada su je turski ratni brodovi prvi put blokirali, navodeći da tamo izvode vojne manevre.

Lakotripis je rekao da se platforma nalazi kod luke Limasol radi obnove zaliha i da će kasnije isploviti zbog drugih zadataka.

Portparol kiparske vlade Nikos Hristodulides rekao je za radio RIK da je Enijevo istražno bušenje kod Bloka 3 odloženo i da će platforma krenuti ka Maroku.

Lakotripis je rekao da Turska neće sprečiti Kipar da nastavi ispitivanja u potrazi za gasom u moru. Kipar je izdao dozvole za bušenja i drugim kompanijama, među kojima su francuski Total i američki Eksonmobajl (ExxonMobile), koji je saopštio da će početi istražna bušenja kasnije ove godine.

Turska navodi da neće dozvoliti kiparskoj vladi da nastavi "jednostranu" potragu za gasom sve dok se zanemaruju prava turskih Kiprana na resurse.

Kiparska vada je navela da su bušenja u moru kod obala zemlje njeno suvereno pravo i da će od nje imati koristi i kiparski Turci ako se ostrvo ujedini.

"Turska veruje da će nas zastrašiti tako da zaustavimo naše aktivnosti. Nasuprot, nastavićemo naš program, uprkos svim turskim provokacijama", rekao je Lakotripis.

Hristodulides je rekao da kiparski predsednik Nikos Anastasijades nastavlja kontakte s liderima Evropske unije u Briselu kako bi dobio podršku.

 

EU preti otkazivanjem samita s Turskom zbog spora oko kiparskog gasa

Vođe Evropske unije prete da će odustati od planiranog sastanka s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, zbog turskog slanja ratnih brodova da spreče italijansku kompaniju da buši za gas u moru kod Kipra.

Predsednik Evropskog saveta Donlad Tusk rekao je da su zemlje članice danas izrazile solidarnost s Kiprom i Grčkom i pozvale Tursku da prekine te aktivnosti.

On je rekao da su vođe istakle prava Kipra da istražuje i eksploatiše svoje prirodne resurse u skladu s evropskim i međunarodnim pravom.

Tusk je rekao da su evropske vođe "spremne da sarađuju sa Turskom", ali da će idućeg meseca proceniti da li da održe sastanak sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom predviđen 26. marta u Bugarskoj.

Turski ratni brodovi su "zapretili upotrebom sile" da bi zaustavili novi pokušaj da se stigne u oblast kod obale Kipra gde bi italijanska kompanija Eni trebalo da buši u potrazi za gasom, izjavio je danas kiparski ministar energetike Jorgos Lakotripis.

Turska navodi da neće dozvoliti kiparskoj vladi da nastavi "jednostranu" potragu za gasom sve dok se zanemaruju prava turskih Kiprana na resurse.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side