13.01.2018 Peking

Kineske vlasti srušile crkvu

Kineske vlasti srušile crkvu Foto:Beta,AP
Kineske vlasti su srušile ogromnu crkvu na severu zemlje, a društvo za zaštitu hrišćana osudilo je taj potez danas kao "progon dostojan Islamske države".


Monumentalna evangelistička crkva Đindengtai, "Zlatni svećnjak", sive boje, s tornjevima i velikim crvenim krstom, nalazila se u gradu Linfen u provinciji Šansi.

Njeno rušenje je izvedeno "u okviru opštinske kampanje eliminaciju nelegalnih građevina", preneo je Global tajms, citirajući neimenovanog gradskog funkcionera.

"Jedan hrišćanin je dao svoje zemljište lokalnom hrišćanskom udruženju i oni su tajno napravili crkvu, pretvarajući se da prave skladište", rekao je taj funkcioner.

Prema njegovim rečima, vlasti su 2009. zaustavile izgradnju verskog objekta a tada je više članova hrišćanskog udruženja uhapšeno.

"Veliki broj vojnih policajaca je izašao na teren i srušio crkvu eksplozivom", rekao je danas Bob Fu, predsednik organizacije za zaštitu verskih prava Čajna ejd (Ćina Aid), sa sedištem u SAD.

Fu je naveo da je "takav progon dostojan Islamske države i talibana" i dodao da ta evangelistička crkva ima oko 50.000 vernika. On je ocenio da je crkva uništena "pre svega zbog odbijanja da se registruje" kod vlasti.

Zvanično priznate religije u Kini - katolicizam, protestantizam, islam, budizam i taoizam - su izložene strogim pravilima. One moraju da se potčine "patriotskim"udruženjima pod kontrolom države koja želi da izbegne sve strane uticaje na religiju.

Gradske vlasti i policija Linfena nisu komentarisale.

Prema zvaničnim statistikama iz 2014. u Kini živi 5,7 miliona katolika i 23 miliona protestanata. Ta cifra ne uključuje desetine miliona vernika nepriznatih crkava, pre svega protestantskih.

Prethodnih godina je u Kini srušeno više desetina nepriznatih crkava.

Pored toga, 1. februara na snagu stupaju novi propisi o religijama. Oni predviđaju, pored ostalog, zabranu donacija iz inostranstva i pooštravaju uslove za otvaranje verskih škola.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side