Kineska televizija: Ostanite pozitivni i pijte više čaja u borbi protiv smoga
09.12.2015 Peking

Kineska televizija: Ostanite pozitivni i pijte više čaja u borbi protiv smoga

Kineska televizija: Ostanite pozitivni i pijte više čaja u borbi protiv smoga Foto: AP
Nacionalna kineska televizija (CCTV) apelovala je na gradjane Pekinga da ostanu pozitivni i piju više čaja dok se kineska prestonica bori sa najvećim stepenom zagadjenja.

"Smejte se i ostanite pozitivni, valjda će sutra biti manje smoga", poručila je CCTV u tekstu pod nazivom "Saveti za preživljavanje smoga", u trenutku kada je u kineskoj prestonici već drugi dan, na snazi crveni alarm uzbune od zagadjenja.

Nacionalni kineski emiter poručio je stanovnicima zagadjenog Pekinga da, dok je crveni alarm na snazi, ne izlaze napolje bez preke potrebe, piju više čaja, redovno duvaju nos i čiste kožu nakon svakog izlaska napolje.

Poslednjih dana kineske vlasti upozoravaju gradjane da redovno ispiraju usta, izbegavaju nošenje kontaktnih sočiva i nose zimske jakne, kako bi se zaštitili od zagadjenja.

Zvanična kineska novinska agencija Sinhua izveštava da su kineske vlasti angažovane u zatvaranju firmi koje i dalje ignorišu trodnevnu zabranu emitovanja zagadjenja koja je proglašena u ponedeljak.

"Neke fabrike zagadjivači za obradu kamena i proizvodnju garderobe nastavile su sa radom u utorak, uprkos zabrani kineskih vlasti", navodi Sinhua.

Dva miliona vozila sklonjeno je sa ulica Pekinga u ponedeljak, u pokušaju da se obuzda oblak smoga. Medjutim, saobraćajci su u utorak uveće uhvatili 3.690 nesavesnih vozača koji su vozili urkos zabrani.

"Naplatili su mi kaznu od 100 juana (10 evra) zbog toga što sam izvezao auto napolje. Nisam znao za zabranu, saznao sam tek kada su me saobraćajci zaustavili", izjavio je jedan od nesavsnih vozača agenciji Sinhua.

Današnji stepen zagadjenja u Pekingu deset puta je veći od najvišeg dozvoljenog stepena koji je propisala Svetska zdravstvena organizacija.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side