Kina usvojila zakon o nacionalnoj bezbednosti u Hongkongu
30.06.2020 Hongkong

Kina usvojila zakon o nacionalnoj bezbednosti u Hongkongu

Kina usvojila zakon o nacionalnoj bezbednosti u Hongkongu Foto: Beta/AP/Andy Wong
Kina je danas zvanično usvojila kontraverzni zakon kojim će u Hongkongu biti formiran biro za istraživanje i procesuiranje krivičnih dela koja se smatraju pretnjom po nacionalnu bezbednost.

Jedini predstavnik Hongkonga u Stalnom odboru Nacionalnog narodnog kongresa Kine Tam Jiu-Čung potvrdio je danas novinarima da je zakon usvojen.

Rekao je da zakon ne uvodi smrtnu kaznu, ali nije dao više detalja poput toga da li se zakon može primjenjivati retroaktivno, piše AP.

"Nadamo se da će zakon služiti da na odgovarajući način spreči ljude da prave probleme. Ne dozvolimo da Hongkong bude oruđe za podelu zemlje", rekao je Tam.

Stalni odbor Nacionalnog narodnog kongresa Kine jednoglasno je danas izglasao i potvrdio usvajanje zakona o nacionalnoj bezbednosti u Hongkongu, preneli su danas mediji u tom gradu.

Cilj zakona je suzbijanje subverzivnih, secesionističkih, terorističkih i stranih intervencija u gradu nakon višemesečnih antivladinih protesta prošle godine.

Kritičari smatraju da je ovaj zakon napad na princip "jedna zemlja, dva sistema", u okviru kojeg je Kina obećala Hongkongu visok stepen autonomije i sloboda.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side