Kina uslovljava preispitivanje globalnog odgovora na pandemiju
19.05.2020 Peking

Kina uslovljava preispitivanje globalnog odgovora na pandemiju

Kina uslovljava preispitivanje globalnog odgovora na pandemiju Foto: Beta/AP/Andy Wong
Kina bi podržala preispitivanje globalnog odgovora na pandemiju koronavirusa, ali ne i hitnu istragu koju traže Australija, EU i drugi.Kina je dugo odbijala ideju o istrazi porekla virusa i odgovora na pandemiju, ali se čini se da je njen stav donekle juče omekšao na Godišnjoj skupštini Svetske zdravstvene organizacije .

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Žao Lijian je danas ponovio tamo iznet stav da će Kina pristati na analizu "kada globalna epidemija bude pod kontrolom, rezimirajući iskustva i nadoknađujući nedostatke".

"Svetska zdravstvena organizacija bi trebalo da voditi taj posao s naučnim i profesionalnim stavom i po objektivnim i pravičnim principima", rekao je Žao, još jednom odbacujući zahtev Australije da nezavisno telo pokrene istragu posle pritužbi da je SZO bila pristrasna i favorizovala Kinu.

"Pozdravili bismo da Australija, u skladu s relevantnim rezolucijama Svetske zdravstvene organizacije, promeni svoj kurs, potpuno odbaci političke manipulacije i vrati se opštem konsenzusu međunarodne zajednice," rekao je Žao.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side