Kina upozorila Francusku da se ne meša u njena unutrašnja pitanja
09.07.2020 Beograd

Kina upozorila Francusku da se ne meša u njena unutrašnja pitanja

Kina upozorila Francusku da se ne meša u njena unutrašnja pitanja Foto: pixabay.com
Kineske vlasti danas su upozorile Francusku da se ne meša u njena unutrašnja pitanja pošto je šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drian (Jean-Yves Le Drian) najavio mere zbog situacije u Hongkongu.


"Pitanje Hongkonga je unutrašnje pitanje Kine i nijedna zemlja nema pravo da se meša", izjavio je portparol kineske diplomatije Žao Liđijan.

Kina je nedavno usvojila novi kontroverzni zakon o nacionalnoj bezbednosti u Hongkongu zbog čega je centralna vlada kritikovana da narušava autonomiju tog finansijskog centra.

Taj zakon je reakcija Pekinga na ogromne demonstracije 2019. u toj kineskoj autonomnoj teritoriji protiv uticaja centralnih vlasti, na kojima je bilo nasilja, vandalizma i koje su ojačale separatističku struju te teritorije.

Zakonom o nacionalnoj bezbednosti zabranjeno je sve što se smatra secesionističkim, subverzivnim ili terorističkim aktivnostima, a zabranjeno je i strano mešanje u unutrašnje stvari Kine.

Le Drian izjavio je sinoć da francuske vlasti razmatraju kakve će mere preduzeti kao odgovor na ugrožavanje sloboda u Hongkongu.

"Nećemo ostati bez reakcija na to pitanje", rekao je Le Drian obraćajući se Spoljnopolitičkom odboru francuskog Senata i dodao da će o tim merama govoriti "kada za to dođe vreme".

Žao je izrazio nadu da će "neke zemlje" biti "oprezne kako u rečima, tako i na delu".

Kritičari smatraju da zakon predstavlja napad na princip "jedna zemlja, dva sistema", u okviru kojeg je Kina obećala Hongkongu visok stepen autonomije i sloboda.

Evropska unija je pozvala Kinu "da izbegava svaku akciju koja bi narušila autonomiju Hongkonga", ali nije najavila mere kao odgovor na to.

SAD su zapretile novim merama nakon pošto je američki predsednik Donald Tramp je naložio početak procesa ukidanja trgovinskih izuzeća koje ima Hongkong od povratka pod upravu Kine 1997. godine.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side