Kina pominje mogućnost vakcine za koronavirus u novembru
15.09.2020 Peking

Kina pominje mogućnost vakcine za koronavirus u novembru

Kina pominje mogućnost vakcine za koronavirus u novembru Foto: Beta/AP/Hans Pennink
Vakcina za koronavirus mogla bi da bude spremna za širu javnost u Kini u novembru, rekla je jedna visoka zvaničnica u trenutku kada se vodi trka među laboratorijama širom sveta oko izrade vakcine.

 

"Sadašnji napredak je vrlo zadovoljavaljuči" rekla je za nacionalnu televiziju ČTV epidemiologinja Vu Gudžen, zvaničnica kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, tela kineskog Minsitarstva zdravlja.

U intervjuu objavljenom sinoć Vu je rekla da bi potencijalna vakcina mogla da bude raspoloživa oko novembra ili decembra. U Kini je u toku izrada više vakcina ali ona nije navela o kojoj je reč.

Jedna potencijalna kineska vakcina, koju razvija laboratorija CanSino Bio u saradnji sa vojnim naučnicima deo je projekata koji su najviše odmakli.

Drugi kineski proizvođači su takođe u odmaklim fazama razvoja vakcine, kao što su kompanije Sinovak i Sinofarm. One su u Pekingu prvi put predstavile svoje doze protiv Kovida-19 prošle nedelje.

Te dve farmaceutske kuće se nadaju da će dobiti zeleno svetlo za izlazak u prodaju pre kraja 2020.

Devet kandidata za vakcinu trenutno su u fazi tri ispitivanja u svetu. Radi se o poslednjoj fazi probe na ljudima pre mogućeg izlaska na tržište.

Jednu od vakcina koja najviše obećava na svetskom nivou izrađuje farmaceutski gigant Astra Zeneka sa prestižnim britanskim univerzitetom Oksford.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side