Kina izvezla blizu četiri milijardi maski
05.04.2020 Beograd

Kina izvezla blizu četiri milijardi maski

Kina izvezla blizu četiri milijardi maski Foto: Pixabay
Kina je od početka marta izvezla gotovo četiri millijardi maski stranim zemljama koje se bore protiv pandemije novog koronavirusa, javile su danas kineske vlasti koje istovremeno nastoje da odstrane sumnje u kvalitet izvezene medicinske opreme.

Uprkos padu broja slučajeva zaraženih korona virusom na svojoj teritoriji Peking je podstakao svoje fabrike da povećaju proizvodnju medicinske opreme u vreme kada se druge zemlje suočavaju sa nestašicama. Od pandemije bolesti KOVID-19 umrlo je više od 65.000 ljudi u svetu.

Od 1. marta Kina je izvezla u više od 50 zemalja 3,86 milijardi maski, 37,5 miliona zaštitnih odela, 16.000 respiratora i 2,84 miliona testova za KOVID-19, rekao je Džin Hai, zvaničnik carinske službe.

Vrednost tog izvoza je ukupno procenjena na 10,2 milijardi juana (1,33 milijardi evra).

Neke zemlje su se žalile na kvalitet medicinske opreme uvezene iz Kine. Holandija je 28. marta objavila da opoziva 600.000 maski iz isporuke od 1,3 miliona iz Kine jer ne odgovaraju normama kvaliteta, ne zatvaraju se korektno na licu i imaju filtere koji ne funkcionišu dobro.

Kina je odgovorila da je proizvođač jasno naznačio da maske nisu hirurške.

Španija je takođe krajem marta vratila hiljade defektnih testova za detekciju bolesti koje je poslala jedna kineska firma koja nije imala potrebne ateste.

Kineski zvaničnici danas su odgovorili na medijske izveštaje o kvalitetu kineske medicinske opreme navodeći da oni ne odražavaju celokupne podatke.

"Zapravo postoji više faktora, kao što je to da Kina ima norme i načine upotrebe različite od drugih zemalja. Neodgovarajuća upotreba mogla bi da izazove sumnju u kvalitet", rekao je Džijang Fan, zvaničnik u ministarstvu trgovine. Slično je prošle nedelje rekao portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova koji je više puta zatražio od zapadnih medija da ne politizuju to pitanje.

Peking je pojačao propise oko izvoza medicinske opreme vezane za korona virus i traži da ti proizvodi odgovaraju kako kineskim normama tako i normama zemalja u koje se šalju.

Kina je takođe povećala kapacitet proizvodnje testova za KOVID-19 na više od četiri miliona dnevno, rekao je Džang Ći, zvaničnik nacionalne uprave za medicinsku opremu.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side