21.08.2017 London

Kembridž juniverziti pres ipak odbio zahtev Kine i ponovo objavio članke

Kembridž juniverziti pres ipak odbio zahtev Kine i ponovo objavio članke
Britanski izdavač Kembridž juniverziti pres (Cambridge university press, CUP) odlučio je danas da ponovo objavi više od 300 politički osetljivih članaka koji su, na zahtev kineskih vlasti, uklonjeni s njegovog sajta u Kini.

Urednik akademskog časopisa "Čajna kvorterli" (The China Quarterly), koji izdaje CUP, Tim Pringl rekao je za Asošiejted pres da je odlučeno da se povučeni članci objave odmah.

Takva odluka usledila je posle peticije akademske zajednice koja je pozvala CUP da odbije zahteve za cenzurisanje koje je postavila kineska vlada.

"Oduševljen sam podrškom međunarodne akademske zajednice", rekao je Pringl.

Kembridž juniverziti pres saopštio je u petak da je pristao da ispuni zahtev da blokira određene sadržaje časopisa "Čajna kvorterli" u Kini.

Reč je o člancima koji se bave politički osetljivim temama u Kini, kao što su gušenje demonstracija na pekinškom Trgu Tjenanmen 1989. godine, Kulturna revolucija 1966-1976. i status Tibeta.

"Pristup objavljenim materijalima najvišeg kvaliteta je ključna komponenta naučnog istraživanja. Nije uloga uglednih svetskih izdavačkih kuća, kao što je CUP, da ometaju taj pristup", naveo je Pringl na Tviteru.

Univerzitet Kembridž kasnije je potvrdio odluku da se sporni članci ponovo objave i saopštio da je od početka bio protiv blokade članaka.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side