Katolička crkva u Nemačkoj uspostavila novi sistem obeštećenja za žrtve seksualnog zlostavljanja
24.09.2020 Berlin

Katolička crkva u Nemačkoj uspostavila novi sistem obeštećenja za žrtve seksualnog zlostavljanja

Katolička crkva u Nemačkoj uspostavila novi sistem obeštećenja za žrtve seksualnog zlostavljanja Foto: Pixabay
Katolička crkva u Nemačkoj uspostavlja novi sistem za obeštećenje žrtava seksualnog zlostavljanja od strane sveštenstva koji će obezbediti isplate do oko 50.000 evra, rekao je danas predsednik nemačke biskupske konferencije biskup Giorg Becing (Georg Baetzing).

Žrtve će moći da se prijave za isplatu po novom sistemu od 1. januara sledeće godine, rekao je Becing, nakon što su članovi konferencije na sastanku potpisali detalje o predlogu koji je odobren u martu. 

Katoličku crkvu potresli su poslednjih godina skandali u nekoliko zemalja, uključujući Nemačku, o seksualnom zlostavljanu i prikrivanju zločina.

Izveštaj koji je naručila crkva iz 2018. godine zaključio je da je sveštenstvo u Nemačkoj između 1946. i 2014. godine zloupotrebilo najmanje 3.677 ljudi, a više od polovine žrtava bilo je mlađe od 13 godina, dok su skoro trećina njih bili dečaci, sveštenikovi pomoćnici. Episkop se izvinio zbog zlostavljanja.

Prema prethodnom sistemu u Nemačkoj, žrtve su mogle da se prijave za nadoknadu za "pretrpljenu patnju", koje su u proseku iznosile oko 5.000 evra od 2011. 

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Rak – bolest nestabilnosti genoma Rak – bolest nestabilnosti genoma

    Evolucija adaptira sve što postoji u korist preživljavanja, bez razmatranja dugoročnih posledica. Genetska oštećenja su uključena u signalne sisteme ćelija, gde regulišu metabolizam, ćelijsku aktivnost i mnoge druge procese. Deo rakova i samog procesa starenja je nusprodukt činjenice da evolucija nije imala bolje osnove za gradnju signalnih sistema

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side