Katalonski lider na sudu zbog neposlušnosti
12.07.2019 Barselona

Katalonski lider na sudu zbog neposlušnosti

Katalonski lider na sudu zbog neposlušnosti Foto: pixabay
Predsednik Katalonije Kim Tora naći će se pred sudom zbog neposlušnosti jer je odbio da ukloni separatističke simbole iz javnih ustanova, saopštio je danas sud.

Visoki sud pravde Katalonije, najviši pravosudni organ u tom španskom regionu, naveo je da je naloženo pokretanje postupka protiv Tore zbog "krivičnog dela neposlušnosti". Nije rečeno kada bi proces mogao početi.

Tužilaštvo je zatražilo da Tori bude izrečena mera zabrane obavljanja javnih funkcija na 20 meseci, što je osuda koja bi ga sprečila da ostane na položaju predsednika Katalonije.

Tora je u intervjuu za lokalni medij ocenio da je pokretanje postupka "dokaz političke želje da se na sudovima dobije ono što država nije dobila na biralištima".

"Jeste, nisam ih poslušao. Svako pravo koje nam oduzmu ćemo i dalje koristiti", rekao je on, obrazloživši neposlušnost "slobodom izražavanja".

Ceo slučaj je počeo u martu, kada je španska izborna komisija naložila Tori da ukloni secesionističke simbole iz javnih ustanova u Kataloniji da bi bila garantovana institucionalna neutralnost u vreme parlamentarnih izbora krajem aprila.

To se posebno odnosilo na transparent okačen na zgradi katalonske vlade u Barseloni s porukom "Sloboda za političke zatvorenike i izgnanike" i žutom trakom.

Žutu traku pristalice nezavisnosti Katalonije koriste kada traže oslobađanje njihovih lidera koji su u pritvoru i kojima se sudi za učešće i ulogu u pokušaju otcepljenja 2017.

Nakon što je dva puta ignorisala rok koji je postavila izborna komisija, katalonska vlada je taj transparent prekrila drugim, sličnim, samo sa belom trakom presečenom crvenom linijom na mestu gde je bila žuta traka.

Tora je na kraju uklonio transparent pre nego što je intervenisala policija.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side