Kašmir ponovo s telefonskim linijama
17.08.2019 Nju Delhi

Kašmir ponovo s telefonskim linijama

Kašmir ponovo s telefonskim linijama Foto: Beta / AP
Vlasti u indijskom delu Kašmira su danas počele da ponovo uspostavljaju telefonske linije posle skoro dvonedeljnog policijskog časa i prekida komunikacija posle odluke indijske vlade da snizi nivo autonomije tog većinski muslimanskog regiona.

Šahid Čudari, član lokalne administracije u Šrinagaru, najvećem gradu u Kašmiru, rekao je da se uvedena ograničenja ukidaju u najvećem delu područja i da su vladine kancelarije otvorene. On je naveo i da hrane i drugih zaliha ima "u ogromnim količinama".

Policija je navela da je ograničenje kretanja umanjeno u nekoliko delova Kašmira.

Drugi lokalni zvaničnik Šrinagara je novinarima rekao da je u nekim ruralnim područjima ponovo krenuo javni prevoz, kao i da su mobilna telefonija i internet uključeni u nekim okruzima. Mediji, međutim, prenose da je do toga došlo samo u regionu Džamu, u kom Hindusi čine većinu i nema opasnosti od antiindijskih protesta.

Indijske snage bezbednosti u Kašmiru su i dalje u stanju visoke pripravnosti pošto su stotine ljudi juče posle molitve u Šrinagaru protestovale protiv Indije.

Vlada u Nju Delhiju je uvela policijski čas da bi sprečila nasilnu reakciju na odluku od 5. avgusta da se snizi nivo autonomije Kašmira. Ta odluka je podstakla tenzije s Pakistanom i izazvala bes u indijskom delu Kašmira.

Danas je duž indijsko-pakistanske granice došlo do razmene vatre iz pušaka i minobacača, a indijska vojska je saopštila da je jedan njen pripadnik poginuo. Ranije ove nedelje je Pakistan saopštio da su od indijske vatre stradala tri vojnika i dva civila.

I Indija i Pakistan polažu pravo na čitav Kašmir i oko njega su vodili dva od svoja tri rata.

Kašmir se našao i pred Savetom bezbednosti UN.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side