Kandidati za premijera Tajlanda kraljeva sestra i šef hunte
08.02.2019 Bankok

Kandidati za premijera Tajlanda kraljeva sestra i šef hunte

Kandidati za premijera Tajlanda kraljeva sestra i šef hunte Foto: Beta / AP
Kandidatura tajlandske princeze Ubolratane za mesto premijera objavljena je danas i izazvala nezapamćeni politički potres koji, ipak, nije sprečio šefa vladajuće vojne hunte da se i sam kandiduje.

Šef partije Tai raksa čart Prečafol Pongpanič rekao je da je 67-ogodišnje princeza "kandidat za poziciju premijera" ispred njegove partije na izborima 24. marta, prvim posle državnog udara iz 2014. Ta stranka je vema bliska porodici Šinavatra, arhineprijatelju vojne hunte.

Samo nekoliko minuta kasnije, šef hunte Prajut Čan-o-Ča je u saopštenju naveo da je "prihvatio poziv (partije) Falanf pračarat da ga predloži za premijera".

Te dve najave su još jednom poremetile političku scenu Tajlanda, zemlje u kojoj je nestabilnost hronično stanje od sredine prošle decenije.

Analitičari su do sada smatrali da je Prajut Čan-o-Ča imao velike šanse da ostane na vlasti, suočen sa dve istorijski jake sile u tajlandskoj politici - demokratama, bliskim bogatim ljudima, i partiji Feu Tai čiji osnivač je nekadašnji premijer Tajlanda Taksin Šinavatra.

Pokret Tai raksa čart su u novembru prošle godine osnovale pristalice Taksina Šinavatre, koji živi u egzilu da ne bi bio zatvoren zbog korupcije. Šinavatra tu presudu odbacuje kao političku.

Na prelazu prve u drugu deceniju 21. veka, Tajland se našao u stanju duge političke nestabilnosti usled velikih napetosti između reformatorskih i Šinavatri naklonjenih "crvenokošuljaša" i "žutokošuljaša", ultrakonzervativnih rojalista na čijem čelu su bili generali. Oni su u tom periodu izveli dva puča.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side