Kandidati za EU zaostaju po rodnoj ravnopravnosti za članicama
20.09.2019 Brisel

Kandidati za EU zaostaju po rodnoj ravnopravnosti za članicama

Kandidati za EU zaostaju po rodnoj ravnopravnosti za članicama Foto: pixaby
U vladama zemalja članica EU ima 30 odsto žena, dok ih je u vladama zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za EU 20 odsto, pokazuju novi podaci Evropskog instituta za rodnu ravnopravnost (EIGE).

Među kandidatima za članstvo u EU, odnosno među korisnicama EU programa Instrument pretpristupne pomoći (IPA), prema podacima iz maja 2019, prednjači Albanija u čijoj vladi je 53 odsto žena.

U Srbiji i BiH u vladama je više od petine žena ali su u vladi Kosova od 24 člana samo dve ministarke, odnosno osam odsto.

Razlika između EU i kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo je manja kada je reč o nacionalnim parlamentima - u parlamentima članica je 32 odsto žena, a u korisnicama IPA 26 odsto žena.

Rodnom balansu u parlamentima najviše su se približile Severna Makedonija sa 38 odsto poslanica i Srbija sa 37 odsto dok je u ostalim IPA korisnicama poslanica manje od trećine a u Turskoj samo 17 odsto.

Udeo žena u odborima najvećih listiranih kompanija u aprilu 2019. u članicama EU bio 28 odsto, a u kandidatima za EU 17 procenata, pokazuju podaci EIGE koji podržava napore zemalja korisnica IPA da prate i ubrzaju dostizanje rodne ravnopravnosti.

Gledano prema stanju u centralnim bankama, neke IPA korisnice postigle su visok stepen rodne ravnoteže i, u proseku, region IPA ima bolji rezultat od EU.

U 2019. su žene držale četvrtinu pozicija na kojima se odlučuje u centralnim bankama članica EU a u IPA regionu 27 odsto.

Po tom kriterijumu prednjače BiH i Albanija sa 50 odnosno 44 odsto žena na vodećim pozicijama, u Severnoj Makedoniji i Srbiji je to 33 , Crnoj Gori 14, a Turskoj devet odsto.

U centralnoj banci Kosova nema žena na pozicijama na kojima se odlučuje.

Istovremeno su vrhovni sudovi članica EU rodno izbalansiraniji od onih u IPA korisnicama - u 2018. je u vrhovnim sudovima članica EU bilo 41 odsto žena a u kandidatima 25 procenata.

Takav rezultat posledica je stanja u Turskoj, gde je među sudijama samo 16 odsto žena.

Isključujući Tursku, vrhovni sudovi u ostalim IPA zemljama rodno su balansirani sa 48 odsto žena.

Navodi se i da su 2018. u članicama Unije 36 odsto državnih službenika bile žene prema samo 26 odsto u zemljama koje su na putu u EU.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side