Kanadski zvaničnik ogorčen na SAD što ne daje maske
05.04.2020 Toronto

Kanadski zvaničnik ogorčen na SAD što ne daje maske

Kanadski zvaničnik ogorčen na SAD što ne daje maske Foto: Beta / AP
Premijer kanadske provincije Njufoundland izrazio je danas ogorčenost što je američki predsednik Donald Tramp zabranio izvoz zaštitnih maski N95 protiv korona virusa u Kanadu i podsetio da je njegova provincija prihvatila hiljade blokiranih američkih avionskih putnika posle napada na Ameriku 11. septembra 2001.

Premijer Njufoundlanda Dvajt Bol rekao je da je jedna od velikih lekcija čovečanstva da u kriznim vremenima ne prestaješ da budeš čovek.

"Blago je rečeno kazati da sam razbešnjen poslednjim delovanjem predsednika Trampa iz SAD", rekao je Bol i dodao: "Ne mogu da poverujem ni za sekundu da bi u vreme krize predsednik Tramp čak i pomislio da zabrani ključnu medicinsku opremu Kanadi".

Tramp je objavio u petak da će blokirati izvoz zaštitnih maski američke kompanije 3M da osigura da su one raspoložive u SAD za upotrebu za vreme pandemije korona virusa. Tramp je rekao da Amerika hoće te maske i da on neće da ih neko drugi dobije.

Bol je podsetio da je 2001, kada je bio teroristički napad u SAD, 6.600 putnika sletelo u mesto Gender, u Njufoundlandu, gradu od 10.000 stanovnika bez upozorenja pošto je više od 200 letova preusmereno na Kanadu posle napada na SAD.

Letačko osoblje popunilo je hotele u Genderu tako da su putnici odvedeni u škole, vatrogasne stanice, crkve. Kanadska vojska dopremila je 5.000 kreveta. Prodavnice su donirale ćebad, mašine za kafu, roštilje. Lokalno stanovništvo davalo je putnicima hranu, odeću, da se istuširaju, igračke i telefone da zovu kući besplatno.

Bol je rekao da Njufoundland i Labrador nikad neće odustati od ljudskost i da ne bi oklevali ni sekundu kada bi trebalo da ponove to što su uradili 11. septembra 2001.

"Ovo je vreme kada treba da radimo zajedno da nastavimo da štitimo naše stanovnike i da ih čuvamo od bolesti KOVID19 bez obzira gde žive ili koje pasoše imaju", rekao je Bol.

Kanadski premijer Džastin Trudo zauzeo je više diplomatski stav i rekao danas da je uveren da će Kanada i dalje moći da uveze zaštitne maske N95 iz SAD uprkos zabrane za izvoz i da će razgovarati sa Trampom narednih dana.

                                                                                                           Foto: Beta / AP

Trudo je ukazao da je Kanada obezbedila Americi više materijala uključujući pulpu za zaštitne maske, materijale za testove za korona virus i za rukavice. Takodje kanadske bolničarke rade u Americi.

Maske tipa N95 pružaju veću zaštitu od korona virusa od običnih hirurških maski. Bolnički zvaničnici širom sveta upozorili su na veliku nestašicu maski i druge zaštitne opreme za zdravstveno osoblje koje leči zaražene pacijente.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side