Kanada odustaje od Protokola iz Kjota
13.12.2011 Otava

Kanada odustaje od Protokola iz Kjota

Kanada odustaje od Protokola iz Kjota
Kanada je u postala prva zemlja koja se povukla iz Protokola iz Kjota o smanjenju emisija gasova staklene bašte, uz ocenu da taj sporazum ne funkcioniše i da platforma iz Durbana predstavlja pravi put za borbu protiv klimatskih promena.

Po povratku sa konferencije o klimatskim promenama u Južnoj Africi, kanadski ministar ekologije Piter Kent  obrazložio je tu odluku činjenicom da Kanada rizikuje kaznu od 14 milijardi dolara ako ostane potpisnica  Protokola iz Kjota.

Protokol iz Kjota potpisan je 1997, a na snagu je stupio 2005. i jedini je pravni okvir koji zemlje obavezuje na  ograničenje emisija gasova staklene bašte koji su krivac za globalno zagrevanje. 

Prema tom sporazumu, Kanada se obavezala da do 2012. smanji emisije tih gasova za šest odsto u odnosu  na 1990, ali se to nije dogodilo. 

Govoreći o konferenciji u Durbanu, Kent je kazao da dokument sa tog skupa "predstavlja put kojim se može napredovati".

Kjoto "ne pokriva zemlje sa najviše emisija gasova staklene bašte, SAD i Kinu, zbog čega ne može da  funkcioniše", kazao je kanadski ministar novinarima u Otavi. Protokol iz Kjota "nije put prema globalnom rešenju klimatskih promena, već je prepreka", dodao je Kent. 

Kina je danas izrazila žaljenje zbog povlačenja Kanade iz Protokola iz Kjota i ocenila da je ta odluka "u  suprotnosti s naporima međunarodne zajednice". 

Učesnici međunarodne konferencije u Durbanu usvojili su u nedelju plan za postizanje opšteg sporazuma svih  zemalja do 2015. godine o smanjenju emisije štetnih gasova. Cilj je da taj sporazum, čija pravna strana još  nije definisana, stupi na snagu do 2020. godine. 

autor: ZM izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side