Kamere u učionicama u Grčkoj za nastavu na daljinu izazvale problem s pravima đaka
14.05.2020 Atina

Kamere u učionicama u Grčkoj za nastavu na daljinu izazvale problem s pravima đaka

Kamere u učionicama u Grčkoj za nastavu na daljinu izazvale problem s pravima đaka Foto: AP/Orestis Pasnagiotou
Vlada Grčke je najavila da će u svim učionicama onih srednjih škola koje će sledeće nedelje ponovo početi sa radom, biti kamere za daljinsku nastavu koju će polovina učenika pratiti od kuće, a polovina će na smenu biti u učionicama.


Tako je odlučeno uprkos protivljenju nastavničkih sindikata i opozicionih stranaka koje smatraju da se video-prenosom ugrožava privatnost đaka u učionicama.

Vlasti obećavaju da će kamere biti usmerene samo na nastavnike i na tablu, i da se nastava pomoću aplikacija za video-konferencije neće snimati, već će moći da se prati samo dok traje.

Najavljeno je da će uz pomoć odabrane aplikacije svaki nastavnik započinjati prenos časa učenicima svakog odeljenja koji su kod kuće, te će znati i koliko ih se uključilo da bi pratilo čas.

Taj metod uz pomoć interneta bi trebalo da omogući da u školama bude po polovina đaka završnih razreda, pre svega radi pripreme godišnjih ispita, a prepolovljen broj učenika u školama bi pomogao i sprovođenju sanitaranih mera uvedenih zbog pandemije.

Ali, vodeća grčka opoziciona stranka, ranije vladajuća SIRIZA, smatra da je takav način rada škola ipak "ozbiljno rizičan" za lična prava đaka u razredima, te će to izneti i u Evropskom parlamentu.

Danas ističe rok da se roditelji đaka izjasne da li će svojoj deci pustiti na tako organizovanu nastavu, ili će ona i dalje učiti kod kuće, na osnovu ranije odobrenog onlajn nastavnog materijala.

Sve škole u Grčkoj su zbog pandemije zatvorene od 11. marta, a sada postepeno startuju samo završni razredi.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side