Kačinjski: Moralni apsurd da Poljska plaća odštetu za imovinu otetu žrtvama Holokausta
22.05.2019 Varšava

Kačinjski: Moralni apsurd da Poljska plaća odštetu za imovinu otetu žrtvama Holokausta

Kačinjski: Moralni apsurd da Poljska plaća odštetu za imovinu otetu žrtvama Holokausta Foto: prtscr ytb
Lider poljske vladajuće stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski izjavio je danas da Poljska nema nameru da isplaćuje odštetu za imovinu koju je nacistička Nemačka otela Jevrejima tokom okupacije Poljske u Drugom svetskom ratu jer bi to bio moralni apsurd.

"To je nešto što je moralno apsurdno. Mi se nećemo složiti sa takvim tipom zahteva i nemamo nameru ništa da plaćamo. Nemci su ti koji su pobili Jevreje i Poljake. Pravo i Pravda je jedina prava garancija da nećemo plaćati i pretrpeti ogromne finansijske štete i povrede dostojanstva", kazao je danas Kačinjski.

Lider poljskih vladajućih konzervativaca uporedio je zahteve da evropske zemlje obave restituciju jevrejske imovine, na šta se i Poljska dobrovoljno obavezala potpisujući Terezinsku deklaraciju iz 2009, sa situacijom kada u istoj kući stanuju dve porodice a neko ih napadne, deo pobije i opljačka.

"Imamo kuću u kojoj žive dve porodice. Jedna manja druga veća. Kuću napadnu. Manju porodicu pobiju u celini, u većoj manjinu. Izgleda to tako kao da neko traži sada odštetu od te veće porodice", rekao je Kačinjski.

Lider poljske vladajuće stranke reagovao je tako na izjavu bivšeg poljskog premijera Vlođimježa Ćimoševiča koji je povodom restitucije jevrejske imovine iz Drugog svetskog rata optužio Kačinjskog i premijera Moravjeckog za koketiranje sa antisemitizmom.

"U našoj zemlji kao na vrlinu gledaju odbranu toga da se nekome ne vraća nešto samo zato što je bio Jevrejin a još i žrtva Holokausta. Generalno nije rešen problem restitucije imovine i vraćanja imovine osobama jevrejske nacionalnosti koji su jednostavno bili građani naše zemlje, žrtve Holokausta. Niko, ni Kačinjski, ni Moravjecki neće oduzeti naslednicima tih osoba pravo da idu na sud i traže svoje vlasništvo, jer pravo na vlasništvo garantuje Ustav", kazao je Ćimoševič u intervjuu privatnoj poljskoj televiziji TVN24.

Taj bivši poljski premijer objasnio je da je druga stvar jevrejska imovina u Poljskoj gde nema naslednika a koju traže jevrejske organizacije.

"Tamo gde nema ljudi koji mogu da dokažu da su naslednici, ta imovina postala je vlasništvo poljske države na osnovu komunističkog dekreta o nacionalizaciji nemačke imovine i kao takva ostaće poljskoj državi. Moravjecki i Kačinjski govore o činu bespravlja kao o patriotskoj vrlini. To je nešto što kompormituje po koji već put našu zemlju", rekao je Ćimoševič.

Pitanje restitucija jevrejske imovine u žižu pažnje uvukla je ekstremna poljska desnica, nekoliko marginalnih stranaka udruženih u koaliciju Konfederacija, koje nastoje da prevuku deo birača konzervativcima i uberu političke poene predstavljajući se kao zaštitnik Poljaka od zahteva da se konačno obavi restitucija jevrejske imovine u Poljskoj.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side