Južnokorejska predsednica odbila da svedoči pred Ustavnim sudom
03.01.2017 | 10:45h ► 12:05h Seul

Južnokorejska predsednica odbila da svedoči pred Ustavnim sudom

Južnokorejska predsednica odbila da svedoči pred Ustavnim sudom Foto: Beta/AP
Južnokorejska predsednica Park Geun-Hje danas je odbila da svedoči u slučaju koji će odlučiti o njenoj budućnost posle pokretanja procedure opoziva zbog korupcionaškog skandala.

Ustavni sud je odložio početak usmene rasprave zbog odbijanja opozvane predsednice da svedoči.

Sud je Park Geun-Hje zamolio zatim da svedoči u četvrtak, kada bi i neki njenih sadašnji i bivši saradnici takođe trebalo da svedoče.

Sud je saopštio da ne može da natera Park da se pojavi na ročištima, kao i da će se suđenje nastaviti bez nje ukoliko i drugi put bude odbila da svedoči. Postupak u Ustavnom sudu odlučiće da li Park treba definitivno da se povuče ili da ponovo preuzme dužnosti.

Parlament je početkom decembra glasao za opoziv predsednice, ali je neophodna saglasnost Ustavnog suda da bi postupak bio zvanično pokrenut.

Opozicija u Južnoj Koreji podnela je zahtev za opoziv predsednice zbog istrage protiv njene prijateljice i savetnice Čoi Sun-Sil.

Park je osumnjičena da je pomagala Čoi u iznuđivanju novca i usluga od najvećih kompanija u zemlji i da je dopuštala svojoj prijateljici da se meša u državne poslove, iako nije imala zvaničnu funkciju.

Advokat opozvane predsednice Li Jung-Hvan rekao je da ona ne namerava da se pojavi pred sudom ni u četvrtak i da verovatno neće svedočiti tokom suđenja.

Ako sud formalno oduči o konačnom povlačenju Park sa funkcije, predsednički izbori će biti održani u roku od 60 dana.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja