21.11.2018 Dubai

Južnokorejac Kim Džong Jang novi predsednik Interpola

Južnokorejac Kim Džong Jang novi predsednik Interpola Foto: Beta, AP
Južnokorejac Kim Džong Jang izabran je danas za predsednika Interpola.

Kim Džong Jang (57) je izabran na godišnjem zasedanju Generalne skupštine Interpola u Dubaiju.

On je pobedio ruskog kandidata, policijskog generala Aleksandra Prokopčuka, koji je bio favorit u trci.

Kim će obavljati dužnost predsednika do 2020. i završiti četvorogodišnji mandat svog prethodnika Meng Hongveija koji se nalazi u pritvoru u Kini zbog korupcije i koji je u oktobru podneo ostavku.

Kim je od 2015. godine bio potpedsednik za Aziju trinaestočlanog Izvršnog komiteta Interpola.

Pre toga je obavljao visoke dužnosti u policiji Južne Koreje, a poslednja je bila funkcija predsednika policijske akademije u korejskoj provinciji Kjongi-do. On je od 2011. do 2012. godine bio šef južnokorejske nacionalne kancelarije Interpola.

Kao predsednik Interpola imaće dužnost da predsedava svim sednicama Generalne skupštine i Izvršnog komiteta, da obezbedi da aktivnosti organizacije budu u skladu sa odlukama ta dva tela i da održava direktne i redovne veze sa Generalnim sekretarom, koji iz sedišta u Lionu rukovodi svakodnevnim aktivnostima Interpola.

Generalna skupština Interpola izabrala je u Dubaiju i šest novih članova Izvršnog komiteta, koji se po regionalnom principu biraju na tri godine.

Izvršni komitet, koji čine predsednik Interpola, tri regionalna potpredsednika i devet delegata, sastaje se najmanje tri puta godišnje, definiše politiku i smernice Interpola i nadzire sprovođenje odluka Generalne skupštine.

Aleksandar Prokopčuk je aktuelni potpredsednik Interpola za Evropu.

Kritičari Kremlja za njega su rekli da je blizak predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.

Bela kuća i njeni evropski partneri lobirali su protiv ruskog kandidata za šefa međunarodne policijske organizacije.

Šef američke diplomatije Majk Pompeo sinoć je izjavio da SAD "čvrsto podržavaju" južnokorejskog kandidata za mesto predsednika Međunarodne kriminalističke policije - Interpola, a ranije su i američki Savet za nacionalnu bezbednost i američki senatori podržali južnokorejskog kandidata.

Kremlj je juče osudio apel američkih senatora da delegati Interpola glasaju protiv ruskog kandidata, ocenjujući da je to vid mešanja u izbore jedne međunarodne organizacije.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side