Junker: Sporazum o Bregzitu neće se ponovo razmatrati s naslednikom Tereze Mej
11.06.2019 Brisel

Junker: Sporazum o Bregzitu neće se ponovo razmatrati s naslednikom Tereze Mej

Junker: Sporazum o Bregzitu neće se ponovo razmatrati s naslednikom Tereze Mej Foto: Beta, AP
Neće biti novih pregovora oko sporazumu o razlazu izmedu EU i Velike Britanije ko god bio naslednik Tereze Mej na čelu britanske vlade, rekao je danas predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Više kandidata za naslednika Tereze Mej, koja je u petak podnela ostavku sa mesta šefa Konzervativne stranke i samim tim šefa vlade, reklo je da žele ponovo da otvore pregovore o dogovoru o razlazu sa EU. Jedan od njih Boris Džonson, koji važi za favorita, zapretio je i da neće platiti račun za Bregzit predviđen u već usaglašenom sporazumu.

"Neće biti ponovnog pregovaranja o sadržaju sporazumu o povlačenju" zaključenog između EU i britanske čelnice, upozorio je Junker u intervjuu objavljenom na sajtu politico.eu

"To nije ugovor između Tereze Mej i Žan-Klod Junkera, to je ugovor između Velike Britanije i EU i treba da ga poštuje budući britanski premijer ko god on bio", rekao je Junker i ponovio da se neće ponovo pregovarati o tom sporazumu.

On je ponovio nešto što evropski lideri već mesecima govore. Junker je međutim dodao da može biti razjašnjenja, preciziranja i dodatka kada je reč o političkoj deklaraciji koja ide uz sporazum o razlazu.

Ta deklaracija koja nije deo sporazuma o razlazu treba da odredi obrise budućeg trgovinskog odnosa između Londona i EU.

Junker je rekao da je imao utisak poslenđih meseci da je glavna preokupacija britanskih političara bila da smene Terezu Mej a ne da tragaju za aranžmanom sa EU.

Na pitanje da li ima favorita među kandidatima da je zamene on je odgovorio odrečno.

EU već više meseci ponavlja da se ne može ponovo otvarati sporazum o odvajanju koji je britanski parlament tri puta odbacio.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side