13.03.2018 Strazbur

Junker pozvao da se pređe s reči na konkretne sporazume

Junker pozvao da se pređe s reči na konkretne sporazume Foto: Beta/AP/Virginia Mayo
Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je danas da je vreme da se pređe sa razgovora o Bregzitu na konkretne sporazume da bi mogao da se organizuju izlazak Velike Britanije iz EU i njeni budući odnos s Unijom.

U govoru u Evropskom parlamentu Junker je takođe zatražio da Britanci budu jasniji, konkrento o načinu kako misle da izbegnu vraćanje na tvrdu granicu u Irskoj, navodeći da se tu "ne radi o irskom pitanju nego o evropskom pitanju".

Gotovo godinu dana od planiranog izlaska Britanije iz EU "sada je vreme da se razgovori prenesu u ugovore, u preuzete obaveze i u sporazume, da se veliki broj predloga i želja o budućem odnosu pretoči u ostvarljiva rešenja", rekao je Junker pred evroposlanicima u Strazburu.

Britanska premijerka Tereza Mej treba da pruži "više jasnoće o tome kako Velika Britanija vidi svoje buduće odnose sa EU", dodao je on iako je Tereza Mej već precizirala svoje želje u govoru početkom marta kada je potvrdila rešenost da Britanija izađe iz jedinstvenog tržišta i carinske unije.

Junker je govorio o pripremi evropskog samita koji je planiran za 22. i 23. mart u Briselu kada evropska dvadesetsedmorica treba da usvoje stav u pregovorima o odnosima EU-Britanija posle Bregzita, konkretno o komercijalnom pitanju.

Ta važna etapa pregovora sa Londonom još nije počela, do sada su razgovori bili usmereni na ugovor kojim se određuje odvajanje, uključujući teška pitanjaa kao što je račun razlaza, sudbina evropskih državljana u Britaniji i britanskih u EU i budućnost irske granice.

Glavni EU pregovarač za Bregzit Mišel Barnije je krajem februara predstavio dokument od 120 strana u kome su pravnim jezikom formulisani kompromisi postignuti u decembru između dve strane o ta tri pitanja.

Velika Britanija je ljutito reagovala na taj predloženi tekst navodeći da nikad neće prihvatiti odredbe koje se odnose na granicu između Irske i britanske provincije Severne Irske koja, po njima, preti integritetu zemlje, a to je i jedina kopnena granica između Irske i EU.

Brisel je predložio da se uspostavi zajednički prostor koji bi uključio EU i Severnu Irsku u slučaju da Britanija ne predloži nikakvo drugo zadovoljavajuće rešenje.

"Spremni smo da radimo na drugim opcijama, ali treba pre toga da dobijemo konkretne predloge od Velike Britanije", rekao je danas Junker.

 

Junker: Zapadni Balkan više vidi u EU nego EU sama u sebi

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je danas u Strazburu da zemlje Zapadnog Balkana vide više u EU nego njene članice i naglasio da svaki partner iz regiona mora da nastavi svoj reformski put, posebno u oblasti vladavine prava i osnovnih sloboda.

Podsetivši da je posetio Zapadni Balkan pre nepune dve nedelje, Junker je na plenarnoj sednici Evropskog parlmenta rekao da je to bilo nezaboravno putovanje iz mnogo razloga a da su najveći utisak ostavili strast i ubeđenje u EU, prenela je Evropska komisija.

Junker je kazao da mu je to obnovilo osećaj vere i nade da ako je region, "dramatičan region" poput Zapadnog Balkana tako odlučan da se reformiše od dna do vrha da bi se priključio EU, onda Unija mora da bude vredna toga da region bude njen deo.

"Zapadni Balkan jasno vidi u nama mnogo više nego što mi vidimo u našoj Uniji. Želim da vidim istu veru u našu Uniju širom 27 članica", istakao je Junker.

Kako je dodao, još mnogo posla treba da se uradi na Zapadnom Balkanu, svi bilateralni konflikti moraju biti razrešeni i potrebno je veće jedinstvo.

Junker je naglasio da svaki partner sa Zapadnog Balkana mora da nastavi svoj reformski put, posebno kada je reč o vladavini prava i osnovnim slobodama i vrednostima.

"Kao što sam rekao svim liderima u regionu, neće biti ubrzavanja (puta u EU). Mi stavljamo suštinu ispred brzine. Na svaki slučaj ćemo gledati prema zaslugama bez fiksnih datuma ili rokova", rekao je predsednik Komisije.

"Ipak, vratio sam se sa puta uvereniji nego ikada da ovo naša zajednička budućnost. Reč je pomirenju naše istorije i geografije", dodao je Junker.

Kako je napomenuo, to je i razlog da se EU više fokusira na izgradnju snažnije, više demokratske i više ujedinjene EU.

O tome će se, kako je dodao, razgovarati na sastanku Evropskog saveta 22. i 23. marta.
 

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side