12.10.2018 Pariz

Junker: Potreban značajan napredak u pregovorima o Bregzitu

Junker: Potreban značajan napredak u pregovorima o Bregzitu Foto: Pixabay
Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker ocenio je danas da je neophodno ostvariti znajčajan napredak pre postizanja dogovora o istupanju Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji (EU) (Bregzit) i dodao da je pitanje Irske "izuzetno teško".

Junker je u intervjuu za pariski Mond rekao da "želi da veruje" da će biti postignut napredak naredne nedelje i dogovor do novembra.

"Potreban nam je značajan napredak do naredne nedelje. Greše oni koji polaze od pretpostavke neslaganja. Neophodno je pronaći sporazum i mislim da ćemo ga naći", rekao je Junker.

Dodao je da ipak treba biti pripremljen i za opciju nepostizanja dogovora. "Ne zato što to želimo već zato što treba da polazimo od principa dobrog upravljanja i pripreme za ono što ne želimo da se desi", dodao je Junker.

Predsednik Evropske komisije je rekao da pojedine zemlje članice EU smatraju da treba "ići brže". "Imam dobre razloge da tako ne radimo. Ne treba mnogo da insistiramo, jer bi to London mogao da smatra provokacijom", rekao je Junker.

Prema njegovim rečima, pitanje rešavanje granice sa Irskom "izuzetno je teško".

"Nije EU ta koja nameće debatu Britancima i Ircima, već je odluka suverene Velike Britanije izazvala tu teškoću", rekao je Junker.

Samit lidera EU zakazan je naredne nedelje a jedna od glavnih tema će biti dogovor o budućim odnosima EU i Velike Britanije posle njenog istupanja iz članstva 29. marta 2019. godine.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side