Junker: Nema kompromisa u borbi protiv korupcije
10.01.2019 Bukurešt

Junker: Nema kompromisa u borbi protiv korupcije

Junker: Nema kompromisa u borbi protiv korupcije Foto: Beta / AP
Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je danas u Bukureštu da "ne postoji kompromis" u borbi protiv korupcije, u govoru kojim je obeleženo rumunsko preuzimanje predsedavanja Evropskom unijom.

 

"Da, EU je pravila kompromise, ali kada se radi o ljudskim pravima, o pravnoj državi, o borbi protiv korupcije, ne može biti kompromisa", rekao je Junker pred više visokih rumunskih zvaničnika.

Rumunija je na meti kritika Brisela zbog kontroverzne reforme pravosuđa koja dovodi u opasnost borbu protiv korupcije i slabi pravnu državu.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je izrazio žaljenje jer "neki u EU misle da je delovanje van okvira propisa znak snage". "Oni greše, to je znak slabosti", naveo je Tusk.

On je, u obraćanju na rumunskom jeziku, pozvao Rumune da brane "temelje evropske političke civilizacije - slobodu, integritet, poštovanje istine u javnom životu, pravnu državu, Ustav".

"Evropska komisija je prijatelj Rumunije, u šta neki u ovoj zemlji ponekad sumnjaju", naveo je u svom govoru Junker.

Predsednik rumunskog parlamenta i lider vladajućih socijal-demokrata Liviu Dragnea nije bio prisutan na skupu.

On je pred evopskim sudovima pokrenuo postupak protiv Evropske komisije ocenjujući da pretpostavka nevinosti nije bila dovoljno poštovana u istrazi za navodnu prevaru s evropskim fondovima za koju se sumnjiči.

Rumunska premijerka Vjorika Dančila je rekla da želi da njena zemlja bude tretirana s poštovanjem, nakon što je Junker krajem decembra izrazio sumnju u spremnost Rumunije da predsedava EU.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja