Junker: Bregzit je tragičan trenutak za Evropu
22.09.2019 Madrid

Junker: Bregzit je tragičan trenutak za Evropu

Junker: Bregzit je tragičan trenutak za Evropu Foto: Beta, AP
Istupanje Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji (EU) (Bregzit) predviđeno za 31. oktobar predstavlja "tragičan trenutak za Evropu", izjavio je odlazeći predsednik Evropske komisije (EK) Žan-Klod Junker u intervjuu današnjem izdanju španskog lista Pais.

Junker koji i sam odlazi sa funkcije 31. oktobra, rekao je da je Bregzit suprotan duhu bivšeg britanskog premijera Vinstona Čerčila koji se u svoje vreme zalagao za "države ujedinjene u Evropi".

"Mislim da još imamo mogućnost postizanja dogovora" sa Londonom, ocenio je Junker i dodao da je nedavno u Luskemburgu imao "konstruktivan i pozitivan" razgovor s britanskim premijerom Borisom Džonsonom.

Junker je dodao da ne deli stav onih koji misle da se Džonson igra "sa EU i samim sobom" već smatra da britanski premijer pokušava da pronađe dogovor prihvatljiv i za britanski i Evropski parlament.

Predsednik EK izrazio je žaljenje što EU nije "intervenisala" 2016. kada je Velika Britanija organizovala referendum o Bregzitu.

Junker je pomenuo "kampanju laži i dezinformacija" pre referenduma i dodao da je EK odlučila da ne interveniše na molbu tadašnjeg britanskog premijera Dejvida Kamerona smatrajući sada da je to bila "velika greška".

Predsednik EK je o krizi u španskoj pokrajini Kataloniji odbio da komentariše sudske procedure u toku u Španiji rekavši da se nikad nije zalagao za "glupi nacionalizam koji nikuda ne vodi".

"To nije komentar protiv Katalonije koju poštujem onakvu kakva je sada", rekao je Junker i dodao da je Evropa "mali kontinent koji trenutno gubi na ekonomskoj i demografskoj važnosti tako da nije trenutak za nacionalističke grupe već ujedinjenje naroda".

 

Junker: Neophodna granica u Irskoj

Žan-Klod Junker rekao je danas da će granične kontrole biti postavljene na irskoj granici ako Velika Britanija napusti EU bez sporazuma o istupanju.

Junker je za Skaj njuz rekao da EU mora da "obezbedi zaštitu interesa EU i jedinstvenog tržišta".

Očuvanje trenutnog statusa granice između Irske, članice EU, i britanske Severne Irske je jedno od najkomplikovanijih pitanja u razgovorima o Bregzitu.

Junker je naveo da bi, u slučaju da posle Bregzita bez sporazuma u Irskoj ne bude granice, životinja koja uđe u Severnu Irsku potom mogla bez ikakvih kontrola da preko Irske uđe u EU.

"To se neće desiti. Mi moramo da zaštitimo zdravlje i bezbednost naših građana", rekao je predsednik EK.

Velika Britanija bi trebalo da napusti Eu 31. oktobra.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side