19.05.2017 Jerusalim

Jerusalim pod opsadom zbog Trampove posete

Jerusalim pod opsadom zbog Trampove posete Foto: pixabay
Velika bezbednosna operacija pokrenuta je povodom posete predsednika SAD Donalda Trampa Jerusalimu i Vitlejemu sledeće nedeje.

Tramp dolazi u pratnji 1.000 ljudi i biće smešten u hotelskoj sobi s prozorima, vratima i zidovima koje ne može da probije metak ni bomba, niti u nju može da prodre otrovan gas, a može da izdrži i rušenje čitave zgrade, izjavio je operativni menadžer jerusalimskog hotela Kralj David, Šeldon Ric, za američku TV mrežu En-Bi-Si (NBC).

"Ništa nije prepušteno slučaju, tako da će Tramp i njegova porodica biti vrlo bezbedni", rekao je Ric, objasnivši da predsednički apartman, koji staje 5.700 dolara za noć, ima zaseban rashladni sistem u slučaju gasnog napada i izgrađen je da izdrži granatu na raketni pogon.

Ipak iz SAD stiže staklo koje može da izdrži raketu i koje će biti stavljeno ispred prozora.

"Ako ceo hotel odleti u vazduh, apartman će pasti u jednom komadu, tako da možda može biti nekoliko slomljenih kostiju, ali će oni biti živi", rekao je Ric, dodavši da će hotel postati "mini Bela kuća".

Kako bi se sprečilo da vozilo puno eksploziva uleti u hotel, dva autobusa puna teške opreme će stajati na ulazu na glavni put. Baloni sa infracrvenim kamerama će leteti iznad zgrade, dok će roboti koji otkrivaju bombe pretraživati kanalizacione cevi.

Svaki komad hrane za američkog predsednika imaće sertifikat da je bezbedan, a o tome će se brinuti izraelski i američki bezbednosni zvaničnici koji će pregledati svako jelo namenjeno Trampu i njegovoj porodici.

Hotel je ranije bio meta napada, a 1946. godine su cionisti koji su se borili za nezavisnost, u njega podmetnuli bombu i ubili 91 osobu.

Za Trampa i pratnju predviđene su 233 sobe u kojima će biti ne samo njegova porodica, već tajna služba SAD, vojni rendžeri, marinci kao i izraelski bezbednosni zvaničnici.

Izraelska operacija "Plavi štit" ne tiče se samo bezbednosti hotela, već uključuje prerušene policajce, specijalne patrole, policajce na motociklu, pse obučene da otkrivaju eksploziv i helikoptere.

Više od 10.000 policajaca staraće se o Trampovoj bezbednosti u Jerusalimu, svetom gradu na koji i Izraelci i Palestinci polažu pravo.

"Prioritet je da postoji bliska saradnja sa SAD kako bi se osiguralo da poseta teče tačno po planu", izjavio je Miki Rozenfeld, portparol izraelske policije.

Već u četvrtak počeli si da stižu američki vojni avioni u Izrael s opremom i desetinama vozila. Ovakva velika bezbednosna operacija u Izraelu i na Zapadnoj obali odraz je dugotrajne napetosti u regionu.

U predsednikovoj pratnji biće supraga Melanija, kćerka Ivanka i zet Džared Kušner. Tramp će posetiti i Vitlejem na Zapadnoj obali, biblijski grad u kome je po hrišćanskom verovanju rođen Isus. On će obići i Crkvu Svetog groba u Jerusalimu i postati prvi aktuelni predsednik SAD koji je obišao Zid plača u istočnom Jerusalimu, navodi NBC.

On se nada da će posredovati sklapanju mirovnog sporazuma između dva naroda.

U talasu nasilja koji je počeo u avgustu 2015. godine ubijeno je 48 Izraelaca, više od 600 ih je ranjeno. U isto vreme poginulo je oko 260 Palestinaca, a 18.000 ih je ranjeno. Izrael tvrdi da su većina bili napadači, dok Palestinci navode da Izrael koristi prekomernu silu da zaustavi palestinske napade i da je nasilje posledica nezadovoljstva zbog pet decenija duge okupacije.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw