Jermenija i Azerbejdžan se međusobno optužuju za granatiranje, uprkos dogovoru o primirju
27.10.2020 Beograd

Jermenija i Azerbejdžan se međusobno optužuju za granatiranje, uprkos dogovoru o primirju

Jermenija i Azerbejdžan se međusobno optužuju za granatiranje, uprkos dogovoru o primirju Foto: AP
Jermenija i Azerbejdžan razmenili su danas više optužbi za granatiranje u regionu Nagorno-Karabaha gde već pet nedelja traju sukobi uprkos dogovoru o prekidu vatre uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država koji je najavljen tokom vikenda.

Jermenska vojska optužila je azerbejdžanske snage za napad na položaje jermenskih snaga na južnoj granici zemlje sa Iranom.

"Jermenska strana je već uzvratila", rekla je portparolka jermenskog Ministarstva odbrane Šušan Stepanjan.

Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane odbacilo je izjavu kao "lažnu i provokativnu" i optužilo jermenske snage za granatiranje azerbejdžanskog grada Tertera i okolnih sela.

Jermenija i Azerbejdžan se međusobno optužuju za kršenje primirja koje je juče stupilo na snagu.

Prekid vatre dogovoren je u nedelju uz posredovanje Sjedinjene Američke Države, posle dva neuspela pokušaja Rusije da postigne trajno primirje u rasplamsavanju višedecenijskog sukoba.

Nagorno-Karabah je formalno deo Azerbejdžana, ali Baku od 1994. godine nema kontrolu nad tom većinski jermenskom oblašću čija separatistička vlast ima podršku Jerevana.

Najnoviji sukob, započet 27. septembra, najteži je od okončanja rata 1994. godine.

Prema zvaničnicima Nagorno-Karabaha, do sada je u sukobima poginulo 1.009 njihovih trupa i 39 civila, dok je 122 civila ranjeno. Azerbejdžanske vlasti nisu saopštile svoje vojne gubitke, ali kažu da je u sukobima ubijeno 65 civila i ranjeno skoro 300.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je prošle nedelje da Moskva ima informaciju da je u sukobu poginulo oko 5.000 ljudi, što je mnogo više od izveštaja obe strane.

Rusija, Sjedinjene Države i Francuska kopredsedavaju takozvanom Minskom grupom koju je osnovala Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju za posredovanje u sukobu, ali njihovi pokušaji da pregovaraju o političkom rešenju su zastali.

Novi sporazum o prekidu vatre uz posredovanje SAD uključio je i ministre spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana i kopredsednike Minske grupe.

Kopredsedavajući grupe u nedelju su najavili još jedan sastanak sa dvojicom ministara spoljnih poslova u Ženevi u četvrtak.

Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev rekao je da se, da bi okončao sukob, jermenske snage moraju da se povuku iz Nagorno-Karabaha.

On je rekao da Azerbejdžan ima pravo da povrati svoju teritoriju silom, pošto međunarodni posrednici nisu uspeli.

U jučerašnjem intervjuu Alijev je rekao da Minska grupa za 28 godina nije postigla nikakve rezultate i, umesto da ga reši, radi na "zamrzavanju sukoba" nudeći "samo obećanja i birokratske procedure".

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side