21.05.2019 Dubai

Jemenski pobunjenici napali saudijsku vojnu bazu dronom s eksplozivom

Jemenski pobunjenici napali saudijsku vojnu bazu dronom s eksplozivom Foto: Beta / AP
Jemenski pobunjenici iz pokreta Huti koji imaju podršku Irana saopštili su danas da su napali saudijski aerodrom i vojnu bazu koristeći dron s eksplozivom, što je Rijad potvrdio, u vreme visokih tenzija između Teherana i Vašingtona.

Satelitski kanal Huta Al-Masira javio je da su pobunjenici gađali skladište oružja u vojnoj bazi na aerodromu u gradu Nadžranu, na saudijsko-jemenskoj granici, 840 kilometara od Rijada.

Portparol međunarodne koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom Turki al-Maliki upozorio je da će uslediti "snažno odvraćanje" takvih napada i opisao Hute kao "terorističke jedinice Irana", prenela je saudijska državna agencija SPA. Međunarodna koalicija ratuje na strani međunarodno priznate jemenske vlade.

Za sada nema izveštaja o povređenima ili o šteti usled napada Huta na Nadžran, koji je usledio posle jučerašnje objave Irana da je učetvorostručio proizvodnju slabo obogaćenog uranijuma, iako je i taj nivo znatno ispod potrebnog za nuklearno oružje.

Predsednik Irana Hasan Rohani izjavio je potom da traži proširena, ratna izvršna ovlašćenja kako bi bolje odgovorio na "ekonomski rat", iniciran povlačenjem SAD iz međunarodnog nuklearnog sporazuma velikih sila i Teherana i obnovljenim američkim sankcijama protiv Irana. Povećavanjem proizvodnje slabo obogaćenog uranijuma, Iran će uskoro premašiti ograničenja zaliha postavljena tim sporazumom iz 2015. godine. Teheran je 8. maja zapretio da će nastaviti da obogaćuje uranijum u većoj meri ako do 7. jula sa evropskim silama ne budu dogovoreni novi uslovi nuklearnog sporazuma.

Jučerašnji potez Teherana usledio je posle više dana povećanih tenzija između SAD i Irana, podstaknutih odlukom Vašingtona da pošalje bombardere i grupu nosača aviona u Persijski zaliv zbog navodne, još uvek neprecizirane pretnje Irana.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side