06.07.2018 Jerusalim/Gaza

Jedan Palestinac poginuo, oko 150 ranjenih u protestima na granici Gaze

Jedan Palestinac poginuo, oko 150 ranjenih u protestima na granici Gaze Foto: printscr
Jedan Palestinac je poginuo, a 24 ih je ranjeno izraelskom vatrom tokom današnjih protesta na granici pojas Gaze i Izraela, saopštilo je Ministarstvo zdravlja na toj teritoriji.

Ukupno 146 ljudi je ranjeno u tim protestima, uglavom zbog udisanja suzavca, preneli su izraelski mediji.

Izraelska vojska je saopštila da je više Palestinaca ranjeno kada su pokušali da bace eksplozivnu napravu na izraelske vojnike na severu pojasa Gaze. Naprava je ekpslodirala unutar palestinske teritorije.

U takvim masovnim protestima koji su počeli krajem marta, a održavaju se jednom nedeljno, poginulo je skoro 140 Palestinaca. U sredu je ranama zadobijenim u maju od izraelskih metaka podlegao jedan 16-godišnji palestinski dečak.

Portparol Hamasa izjavio je da se današnji protesti održavaju pod parolom "Poništite sporazum veka", što je aluzija na mirovne napore administracije predsednika SAD Donalda Trampa.

On je dodao "nastavak marševa (protesta) predstavlja prepreku pred svim pokušajima da se eliminiše palestinsko nacionalno pitanje", a pre svega tim dokumentom za koji se očekuje da uskoro bude predstavljen.

Palestinci protestuju protiv izraelske i palestinske blokade pojasa Gaze i za pravo na povratak na sadašnju teritoriju Izraela.

Skoro dve trećine od dva miliona stavnika te palestisnske teritorije na obali Sredozemnog mora čine izbeglice i njihovi potomci koji su pobegli iz svojih domova u ratu posle stvaranja Izraela 1948. godine.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side