07.12.2018 | 09:40h ► 14:00h Tokio

EU: Ima razloga da brine zbog Huaveja

EU: Ima razloga da brine zbog Huaveja Foto: Beta, AP
Evropski komesar za digitalno tržište Andrus Ansip izjavio je danas da bi Evropska unija trebalo da bude zabrinuta zbog mogućih bezbednosnih rizika od telekomunikacionog giganta Huaveja i drugih kineskih kompanija.

Ansip je rekao da postoji razlog za zabrinutost posle hapšenja finansijske direktorke Huaveja u Kanadi zbog optužbi SAD za umešanost u izbegavanje sankcija.

"Sledeće pitanje je da li treba da budemo zabrinuti zbog Huaveja ili drugih kineskih kompanija? Da, mislim da treba da brinemo", rekao je Ansip na konferenciji za novinare.

Ansip je rekao da postoje strahovi da Peking zahteva od kineskih tehnoloških kompanija da saradjuju s obaveštajnim službama ili da unesu u svoje sisteme "sporedne ulaze" (back door).

Huavej je najveći svetski prodavac mrežne opreme za telefonske i internet kompanije. Hapšenje finansijske direktorke Meng Vandžou je pojačala zabrinutost da dominacija te kompanije preti nacionalnoj bezbednosti zapadnih zemalja.

 

Japanska vlada zabranjuje uređaje Huavei i ZTE

Japanska vlada zabraniće svojim službenicima da koriste uređaje kineskih kompanija Huavei i ZTE, budući da se smatraju pretnjom po bezbednost, preneli su danas japanski mediji.

List Jomiuri šimbun i agencija Điđi navode da bi ta odluka mogla biti doneta u ponedeljak.

Citirajući anonimne izvore iz vlade, Jomiuri šimbun piše da su SAD od svojih saveznika tražile da izbegavaju proizvode te dve kompanije zbog bojazni da se oni koriste da izvođenje hakerskih napada.

Na listi zabranjenih naći će se i japanski proizvodi koji koriste komponente Huaveija i ZTE.

Japan izvesno neće eksplicitno imenovati kompanije da ne bi izazvao bes Pekinga.

Portparol vlade Jošihide Suga odbio je da komentariše navode medija ali je rekao da Japan "blisko sarađuje sa SAD" u pitanjima informatičke bezbednosti.

Huavei je pretrpeo jak udarac hapšenjem svoje finansijske direktorke u Kanadi na zahtev SAD.

Vašington optužuje Huavei i ZTE da su u okviru svog poslovanja s Iranom prekršili američke zakone.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side