22.10.2017 Jerusalim

Jad Vašem prvi put dodeljuje jednom Arapinu titulu pravednika među narodima

Jad Vašem prvi put dodeljuje jednom Arapinu titulu pravednika među narodima Foto: Freeimages
Memorijalni centar holokausta Jad Vašem proglasiće prvi put za "pravednika medju narodima" jednog Arapina koji je spasavao Jevreje za vreme holokausta.

Porodica doktora Muhameda Helmija primiće to zvanje na ceremoniji u Berlinu u četvrtak, najavljuju izraelski mediji.

Helmi je bio lekar rodom iz sudanskog grada Kartuma, a živeo je u Berlinu i, rizikujući život, skrivao četvoro Jevreja tokom čitavog Drugog svetskog rata.

Jad Vašem je još 2013. proglasio Helmija, koji je umro 1982. godine, "pravednikom među narodima", ali je njegova porodica najpre odbila da primi tu titulu jer je institucija koja je dodeljuje izraelska, kako su navodili. Jedna od rođaka rekla je tada da bi porodica isto postupila i da je bilo koja druga zemlja ponudila lekaru takvu čast.

Međutim, posle četiri godine nađen je rođak koji želi da je primi. Profesor medicine iz Kaira Naser Kutbi (81), čiji je otac bio nećak Helmija i lično ga poznavao, doputovaće u Berlin na ceremoniju.

Potvrdu i medalju će mu predati izraelski ambasador Džeremi Isaharov, ali u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova, a ne u izralelskoj ambasadi, jer porodica i dalje okleva da primi nagradu od izraelske institucije.

Helmi je studirao medicinu u Nemačkoj i tamo se nastanio. Po završetku studija, zaposlio se u jednom institutu i postao načelnik urologije. On je bio svedok otpuštanja jevrejskih lekara 1933. godine po dolasku nacista na vlast, a i sam je otpušten četiri godine kasnije.

Nije mu dozvoljeno da se oženi verenicom Nemicom jer nije bio arijevac, a 1939. godine je uhapšen zajedno s drugim Egipćanima, ali je pušten posle godinu dana zbog bolesti.

Kada je počela deportacija Jevreja, krio je Anu Boros (21) u jednom kvartu u Berlinu. Ona se zahvaljujući njemu krila celog rata, a kad god bi policija ispitivala Helmija, on bi je sakrio negde drugde.

Helmi je pomagao i njenoj majci, očuhu i baki, donoseći im potrebne lekove i krijući baku u kući jedne Nemice koja je takođe proglašena "pravednicom među narodima".

Svih četvoro su se posle rata preselili u SAD, ali nisu zaboravili lekara i pisali su pisma Senatu Berlina o njemu. Više puta su ga posetili i ostali u kontaktu.

Helmi je živeo u Berlinu posle rata, nastavio je da radi kao lekar i oženio je svoju verenicu. Njegovi rođaci smatraju da je on spasio Anu ne zato što je Jevrejka već ljudsko biće i da je pokušaj da mu se oda priznanje neodgovarajući.

Zašto je rođak Kutbi pristao da primi tituli nije poznato, ali se čini da je Izraelka Talija Finkel, koja je snimila dukumentarac o Muhamedu i Ani, umešana.

Jad Vašem je proglasio 26.000 "pravednika među narodima" iz 44 zemlje. Nekoliko desetina među njima su muslimani iz Albanije, sa Kavkaza i Balkana, ali Helmi je prvi Arapin. 

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side