Izraelski Vrhovni sud: Netanjahu može da formira vladu bez obzira na tužbu
07.05.2020 Jerusalim

Izraelski Vrhovni sud: Netanjahu može da formira vladu bez obzira na tužbu

Izraelski Vrhovni sud: Netanjahu može da formira vladu bez obzira na tužbu Foto: Beta/AP/Abir Sultan/Pool
Vrhovni sud Izraela presudio je kasno sinoć da izraelski premijer Benjamin Netanjahu može da obrazuje vladu iako je pod optužnicom za korupciju.


Takva presuda otvara put Netanjahuu, lideru konzervativnog Likuda i njegovom bivšem rivalu Beniju Gancu, vođi partije centra "Plavo i belo", da nastave sa formiranjem vanredne vlade jedinstva.

Sud je takođe podržao koalicioni sporazum između Netanjahua i Ganca.

Grupa neprofitnih organizacija je dovela u pitanje legalnost tog dokumenta.

"Nismo našli nikakav pravni osnov da sprečimo Netanjahua da formira vladu", saopštio je sud.

Netanjahu i Ganc su najavili da se nadaju da će nova vlada položiti zakletvu 13. maja.

Jednoglasnom odlukom suda, objavljenom pre ponoći, okončan je 17-mesečni politički zastoj i sprečeno je da zemlja bude gurnuta u četvrte uzastopne izbore za nešto više od godinu dana.

Netanjahu i Ganc bili su tri puta rivali tokom parlamentarnih izbora na kojima nije bilo jasnog pobednika.

Posle izbora 2. marta predsednik Izraela Ruven Rivlin je Gancu poverio zadatak da formira vladu ali mu to nije pošlo za rukom.

U aprilu su Netanjahu i Ganc, bivši komandant izraelske vojske, najavili da će osnovati vanrednu vladu jedinstva potiskujući na stranu svoje rivalstvo kako bi predvodili zemlju u vreme krize nastale zbog zaraze koronavirusom.

Njihovi kritičari i organizacije koje se zalažu za kvalitetnu vladu su rekli da je sporazum nelegalan i žalile se Vrhovnom sudu.

One su tvrdile da bi zakon trebalo da zabrani zvaničniku optuženom za ozbiljna krivična dela da i dalje bude premijer.

Takođe su se žalile na novoformiranu poziciju "alternativnog premijera" koja omogućuje Netanjahuu da bude na funkciji tokom suđenja i potencijalnog žalbenog postupka.

Tokom dva dana ove nedelje sud je razmatrao dva pitanja: da li optuženi političar može biti ovlašćen da obrazuje novu vladu i da li je sporazum o podeli vlasti između Netanjahua i Ganca koji uključuje novi zakon legalan.

U svojoj odluci sudsko veće od 11 sudija je izrazilo zabrinutost zbog koalicionog sporazuma i Netanjahuove optužnice ali nije našlo osnov da spreči formiranje vlade.

U saopštenju suda se navodi da "pravni zaključak do koga se došlo ne umanjuje ozbiljnost optužbi protiv Netanjahua za kršenje moralnog integriteta i teškoća koje proizilaze iz položaja premijera optuženog za krivičnu aktivnost".

Sudije su presudile da iako koalicioni sporazum predstavlja značajne pravne probleme, sud se neće mešati u sadržaj tog dokumenta nakon izmena koje su uneli Netanjahu i Ganc.

Netanjahu je optužen za prevaru, zloupotrebu poverenja u tri slučaja, uključujući mito u jednom od njih.

Njegovo suđenje će početi krajem ovog meseca ali on poriče da je bilo šta loše učinio i više puta je kritikovao pravni sistem u zemlji.

Izraelski premijer i njegovi saveznici posebno su se ustremili na visoki sud tvrdeći da prekoračuje ovlašćenja i da se meša u politiku. Netanjahu je ove nedelje apelovao na sud da to ne čini jer rizikuje da uvuče zemlju u nove izbore.
Protivnici Netanjahua koji je najduže na funkciji premijera u istoriji Izraela smatraju sud bastionom demokratije koji se našao pod opasnim napadom i izrazili su nadu da će oboriti sporazum jer podriva veru javnosti u vladu.

Advokat Eliad Šraga, predstavnik neprofitnih organizacija izrazio je razočarenje ali je najavio da će poštovati sudsku odluku.

Sada je preostalo da se usvoji zakon koji će utrti put koalicionom sporazumu i da Netanjahu zadobije podršku većine od 61 poslanika do večeras u ponoć.

Imajući u vidu da je ta podrška veća od većine u izraelskom parlamentu, Knesetu, jer uključuje i Gancovu partiju, oba koraka su moguća.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side