Izraelski poslanici hvale izjavu američkog ambasadora o aneksiji
10.06.2019 Jerusalim

Izraelski poslanici hvale izjavu američkog ambasadora o aneksiji

Izraelski poslanici hvale izjavu američkog ambasadora o  aneksiji Foto: Beta / AP
Izraelski ministar unutrašnje bezbednosti Gilad Erdan pohvalio je izjavu ambasadora SAD u Izraelu Dejvida Fridmana da jevrejska država ima pravo da anektira deo Zapadne obale.

"Pogled na svet Trampove administracije, koji je izrazio ambasador Fridman, je jedini koji može da donese promenu", ocenio je sinoć Erdan.

On je objasnio da je to jedini način da se "Palestinci navedu da shvate im bojktovanjem Izraela i Sjedinjenih Država i svojom podrškom teroru i huškanju neće ništa postići" i da će "oni biti ti koji će izgubiti odbijanjem mira".

Poslanik iz konzervativnog Likuda Cahi Hanegbi je rekao da je pozicija većine u izraelskom društvu da "svaki budući sporazum bude zasnovan na tome da nema promene u našoj kontroli Judeje i Samarije (Zapadne obale)", zaključivši da ima puno mudrosti u Fridmanovoj izjavi.

Američki ambasador je u intervjuu objavljenom u Njujork tajmsu u subotu ocenio da bi izvestan stepen izraelske aneksije Zapadne obale bio legitiman.

"Pod određenim okolnostima mislim da Izrael ima prava da zadrži deo, ali verovatno ne celu, Zapadnu obalu",rekao je ambasador.

Izraelski ministar ekonomije Eli Koen iz partije centra Kulanu je na Tviteru izrazio podršku Fridmanu, ocenivši da nema potrebe za izvinjenjem zbog palestinskog gneva povodom izjave.

"Sada, posle 52 godine, je došlo vreme da se proširi izraelski suverenitet, za sada nad blokovima (jevrejskih) naselja kao nad Jeruslimom.Pre ili kasnije druge zemlje će to priznati", napisao je Koen, misleći na teritoriju koju je Izrael okupirao u Šestodnevom ratu 1967. godine.

I poslanik Joaz Hendel iz saveza partija centra Plavo belo je pozdravio izjavu, ocenivši da je u skladu s platformom te stranke koja je bila glavni rival Netanjahuovom Likudu na izborima u aprilu.

Palestinci i izraelski Arapi su izrazili gnev zbog Fridmanove izjave.

Izraelski poslanik Arapin Ahmed Tibi je Fridmana označio "međunarodnim zločincem" u intervjuu za izraelski vojni radio.

Palestinska uprava je najavila da će razmotriti da li da se žali Međunarodnom krivičnom sudu zbog Fridmanove izjave.

Palestinsko Ministarstvo spoljnih poslova je ocenilo da ta izjava odražava politiku Trampove administracije prema jevrejskim naseljima, iako je jedan američki zvaničnik naknadno rekao da nema promene pozicije SAD.

"Po kojoj logici Fridman smatra da Izrael ima pravo da anektira delove Zapadne obale? Na kojoj realnosti je zasnovao svoje ubeđenje? Na međunarodnom pravu koje zabranjuje aneksiju teritorije silom? Na realnosti koju su nametnule okupacione vlasti?" navedeno je u saopštenju koje je prenela palestinska novinska agencija VAFA (Wafa).

U saopštenju se takođe oštro lično kritikuje Fridman i označava "osobom koje je nepismena u politici, istoriji i geografiji".

Reagujući na palestinske kritike neimenovani američki zvaničnik je rekaoda Izrael nije predstavio plan aneksije ni jednog dela Zapadne obale, niti se o takvom planu diskutuje sa SAD, preneli su izraelski mediji.

Trampova administracija je međutim u martu prestala da Zapadnu balu označava okupiranom u godišnjem izveštaju Stejt departmenta o ljudskim pravima u svetu.

Više od 600.000 jevrejskih naseljenika živi sada u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali i u anektiranom istočnom Jerusalimu među tri miliona Palestinaca.

Međunarodna zajednica smatra naselja nelegalnim i najvećom preprekom za mir.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side