20.07.2018 | 19:00h ► 22:40h Gaza

Izraelska vojska pokrenula veliki napad na pojas Gaze

Izraelska vojska pokrenula veliki napad na pojas Gaze Foto: Beta / AP
Izraelska vojska započela je večeras veliki napad na pojas Gaze nakon razmene vatre između izraelskih vojnika i članova Hamasa u kojoj su poginula četvorica ekstremista.

Izraelska vojska započela je večeras veliki napad na pojas Gaze nakon razmene vatre izmedju izraelskih vojnika i članova Hamasa u kojoj su poginula četvorica ekstremista, a u kojoj je poginuo i jedan izraelski vojnik.Vojno krilo Hamasa Izadin al Kasam potvrdilo je da su četvorica ubijenih članovi te organizacije koja vlada pojasom Gaze.

„U ovom času avioni Izraelske odbrambene vojske (IDF) započeli su veliki napad na mete povezane s terorističkom orgnizacijom Hamas širom pojasa Gaze“, navedeno je u vojnom saopštenju u kome se dodaje da je napad odgovor na „ ozbiljan oružani incident protiv naših snaga“.

Ocenjeno je da je Hamas „izabrao da pogorša bezednosnu situaciju“ uz pretnju da će „ snositi odgovornost za svoje akcije i da je vojska povećala pripravnost“, prenose izraelski mediji.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu i načelnik izraelskog Generalštaba general potpukovnik Gadi Ajzenkot sazvali su najviše zvaničnike odbrane i političke lidere u Tel Avivu radi procene situacije. Vojska smatra da se radi o vrlo ozbiljnom incidentu, ali se još ne zna ko je odgovoran.

Vojnici su najpre odgovorili artiljerijskom vatrom na nekoliko meta Hamasa na pucnjavu iz snajpera na vojnike kraj juga pojasa Gaze. Napadnuto je osam meta Hamasa.

Izraelcima koji žive pored granice naredjeno je da ostanu u blizini skloništa zbog bojazni da bi Palestinci mogli da ispale rakete na pogranična naselja.

Sirene za raketnu uzbunu oglasile su se odmah posle početka velikog izraelskog napada.

Bezbednosne snage Hamasa su navodno požurile da evakuišu svoje komande i punktove u očekivanju napada.

Sve se to dogadjalo nakon što su hiljade Palestinaca prišle ka izraelskoj granici s Gazom u okviru masovnih demonstracija koje se održavaju jednom nedeljno još od kraja marta.

Do sada je oko 140 Palestinaca ubijeno izraelskom vatrom u tim protestima protiv izraelske i egipatske blokade pojasa Gaze uvedene još 2007. godine.

UN izaslanik za Bliski istok Nikolj Mladenov napisao je na Tviteru da "svi u Gazi moraju da se udalje od ivice ponora, ne sledeće nedelje, sada odmah! Oni koji žele da provociraju Palestince i Izraelce u još jedan rat ne smeju uspeti".

Izraelska vojska je naknadno saopštila da je jedan izraelski vojnik ubijen u razmeni vatre.Takodje je kasno večeras navela ; da napad još traje i da je pogodjeno 15 meta Hamasa na severu pojasa Gaze, uključujući ; vojnu komandu organizacije u kojoj je skladište municije, mesta za obuku, punktovi za opservaciju.

Dopisnici agencije Frans pres javili su da se vide plamenovi i dim iznad Gaze.

Ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman razgovarao je s izaslanikom UN o pogoršanju situacije na granici s Gazom, upozorivši da će Izrael odgovoriti oštro i da od sada sva odgovornost leži na rukovodstvu Hamasa i ako nastavi da ispaljuje rakete rezultat će biti gori “nego što oni misle”, kako je rekao.

Tri rakete su večeras ispaljene na Izrael ,a dve je presreo protivvazdušni sistem Gvozdena kupola.Treća je pala na otvoreno područje. Štete i povreda nije bilo.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side