10.01.2019 Jerusalim

Izraelski Arapin osuđen na 11 godina zatvora zbog zavere da ubije Netanjahua

Izraelski Arapin osuđen na 11 godina zatvora zbog zavere da ubije Netanjahua Foto: Beta / AP
Jedan izraelski Arapin, optužen da je planirao da ubije premijera Izraela i jerusalimskog gradonačelnika po naredbi terorističke organizacaje sa sedištem u Siriji, osuđen je danas na 11 godina zatvora.

Tridesetjednogodišnji Muhamed Džamal Rašdeh iz istočnog Jerusalima je uhapšen u aprilu, a u maju je podignuta optužnica.

U sporazumu o priznanju krivice je navedeno da je on proglašen krivim za kovanje zavere da pomogne neprijatelju u ratno vreme, da se spremao da izvede smrtonosne terorističke napade, špijuniranje i kovanje zavere da počini ubistvo.

Još dvojica osumnjičenih su uhapšena i optužena u vezi s ovim slučajem, saopštila je u to vreme izraelska bezbednosna služba Šin bet, ali je odbila da objavi njihova imena.

„Radeći po naredbama terorističkih operativaca u inostranstvu Muhamed je plarao da izvede više terorističkih napada protiv raznih meta“, saopštila je bezbednosna služba, preneli su izraelski mediji

Mete su bili premijer Benjamin Netnjahu i tadašnji gradonačelnik Jerusalima Nir Barkat, te zgrade konzulata SAD u Jerusalimu koje su od tada pretvorene u ambasadu i delegacija kanadskih bezbednosnih zvaničnika koja je doputovala da obučava bezbednosne snage Palestinske uprave na Zapadnoj obali, navela je služba Šin bet.

Izraelska policija je u junu objavila  snimak hapšenja Rašdeha u izbegličkom logoru Šuafat u istočnom jeruslimu, gde je živeo. Portparol Šin beta je rekao da je on dobio naredbe od članova Narodnog fronta za oslobođenje Palestine- Generalna komanda (PFLP-GC) koja se u ratu u Siriji bori na strani sirijskog predsednika Bašara Asada.

Ta organizacija odgovorna je za više terorističkih napada u Izraelu 1970-tih i 1980-tih godina,  uključujući napad na školski autubus na severu Izraela u kojem je ubijeno devetoro dece i troje odraslih ljudi.

Kasnih 1980-ti godina organizacija je uglavnom prešla u ilegalu i sarađivala iza scene sa ; libanskim ekstremistučkim Hezbolahom ali se ponovo pojavila kada je počeo grđanski rat u Siriji 2011. godine.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side