Izraelska vojska sprečila nastojanja Hamasa da hakuje telefone vojnika
16.02.2020 Jerusalim

Izraelska vojska sprečila nastojanja Hamasa da hakuje telefone vojnika

Izraelska vojska sprečila nastojanja Hamasa da hakuje telefone vojnika Foto: Pixabay
Izraelska vojska je danas saopštila da je sprečila nastojanja palestinske organizacije Hamas da hakuje telefone vojnika, predstavljajući na društvenim medijima da se radi o mladim, atraktivnim ženama, koje bi da se sprijatelje u pokušaju da ih ubede da preuzmu softver sa kompjuterskim virusom.

Vojni porptarol potpukovnik Jonatan Konrikus rekao je novinarima da je virus ubačen u desetine telefona poslednjih meseci iako je vojska rano otkrila prevaru i sprečila da velike tajne stignu do te islamske ekstremističke organizacije.

On je rekao da je to treći pokušaj Hamasa čiji su cilj bili vojnici putem lažnih naloga na društvenim mrežama ali je najnoviji bio najusavršeniji.

Hamas je koristio više medijskih platformi, uključujući Fejsbuk, Instagram, Vocap i Telegram da uspostavi kontakt sa vojnicima.

Njima su stizale fotografije i poruke, a slale su ih "žene" koje su tvrdile da su nove imigrantkinje kako bi objasnile da ne govore dobro hebrejski ili da su gluve pa su zato slale samo poruke i nisu govorile telefonom, rekao je Konrikus.

Profili su se pojavljivali na mnogobrojnim paltformama, a na fotografijama su bile prerušene osobe tako da im je bilo teško ući u trag.

Na kraju su vojnicima poslati linkovi da ih navedu da preuzmu ono za šta je navedeno da je aplikacija nalik na Snapčet (Snapćat) kako bi razmenjivali fotografije koje mogu brzo da nestanu, rekao je Konrikus.

U stvarnsti to su bili linkovi za tri programa, Catć&See, ZatuApp i GrixyApp, koji su omogućavali Hamasu pristup telefonima vojnika.

Konrikus je rekao da je savim jasno da Hamas stoji iza tih nastojanja.

Ta organizacija nije odmah ništa komentarisala, a portparol nije rekao koliko vojnika je bilo na njenoj meti.

Vojnici su prijavili sumnjivu aktivnost dosta rano što je omogućilo vojsci i bezbednosnoj službi Šin bet da nadgledaju njihove telefone.

Izrael i Hamas koji u svojoj povelji poziva na uništenje jevrejske države su tri puta ratovali otkako je ta organizacija silom preuzela vlast u pojasu Gaze 2007. godine.

Ipak dve strane vode indirektne pregovore preko arapskih i UN pregovarača kako bi postigli dugotrajni prekid vatre i Izrael ublažio blokadu pojasa Gaze u zamenu za obustavu napada Hamasa.

Međutim, povremeni sukobi ne prestaju.

Rano justro izraelska vojska je izvela vše udara iz vazduha na ciljeve u Gazi nakon što su sinoć dve rakete ispaljene na Izrael.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side