Izraelska vlada izglasala legalizovanje divljeg naselja na Zapadnoj obali
15.09.2019 Jerusalim

Izraelska vlada izglasala legalizovanje divljeg naselja na Zapadnoj obali

Izraelska vlada izglasala legalizovanje divljeg naselja na Zapadnoj obali Foto: Beta, AP
Izraelska vlada odobrila je danas da se legalizuje jedno divlje jevrejsko naselje na Zapadnoj obali, dva dana uoči parlamentarnih izbora.

Legalizovanju naselja se prvobitno usprotivio vrhovni izraelski tužilac Avihaj Mandelblit baš zbog skorih izbora ali je danas od toga odustao.

Izraelski ministri su se jednoglasno izjasnili za legalizaciju na sednici vlade održanoj u dolini reke Jordan, čiju je momentalnu aneksiju najavio premijer Izraela Benjamin Netanjahu pod uslovom da pobedi na izborima.

I dok međunarodna zajednica smatra sva jevrejska naselja na Zapadnoj obali nelegalnim, Izrael pravi razliku između naselja čiju je izgradnju dozvolilo izraelsko Ministarstvo odbrane na zemlji koja pripada državi i nelegalnih naselja podignutih bez dozvole, obično na privatnoj palestinskoj zemlji.

Netanjahu je danas pokušao da uloži poslednji napor da pridobije glasače, navodi Frans pres.

Vlada se saglasila da "pretvori divlje naselje Mevot Jeriho u dolini Jordan u zvanično", navedeo je u saopštenju premijerovog kabineta, nakon sednice održane van Jerusalima.

Naselje se nalazi blizu Jerihona, glavnog palestinskog grada u plodnoj dolini reke Jordan, severno od Mrtvog mora.

Savet jevrejskih naselja je pozdravio odluku vlade, istakavši u saopštenju veliku stratešku važnost naselja.

"Nadamo se da je to početak izraelskog suvereniteta nad celom Zapadnom obalom", rekao je Hananel Dorani, predsedavajući Saveta.

Netanjahu je prošle nedelje obećao za početak aneksiju svih jevrejskih naselja u dolini Jordana koja čini oko 30 procenata Zapadne obale.

To obećanje je naišlo na oštre međunarodne i kritike palestinskih zvaničnika koji su upozorili da ono ubija mirovni proces.

Palestinska uprava je danas osudila održavanje sednice Vlade Izraela na okupiranim teritorijama.

Izraelski mediji prenose da je Netanjahu rekao danas da će se njegov plan o proširenju suvereniteta na sva jevrejska naselja "pojaviti" kao deo bliskoistočnog mirovnog plana SAD.

Nije međutim bilo odmah jasno na šta je on mislio, da li su takve namere već uključene u plan Vašingtona ili će Izrael insistirati da budu deo svakog sporazuma.

Predsednik SAD Donald Tramp je u subotu uveče u telefonskom razgovoru sa Netanjahuom podržao njegovu kampanju za ponovni izbor, rekavši da su diskutovali o mogućem zajedničkom odbrambenom sporazumu.

Tramp međutim nije komentarisao javno Netanjahuovo obećanje o aneksiji.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side